Studentski Lider klub
StoryEditor

Studenti medicine iz cijelog svijeta na ljetnoj školi u Rijeci

15. Kolovoz 2020.
Usprkos epidemiološkoj situaciji zbog koje su otkazani svi ostali studentski, pa i veći projekti trud naših studenata medicine prepoznali su i podržali svojim dolaskom kolege i izvrsni studenti brojnih europskih zemalja. Na raznim predavanjima najboljih hrvatskih stručnjaka studenti uče i o hiperbaričnoj i podvodnoj medicini

Hrvatski studenti medicine i ove godine uspjeli su organizirati tečaj ronjenja za studente iz različitih zemalja svijeta, usprkos epidemiološkoj situaciji, zbog koje su otkazani svi ostali studentski, pa i veći projekti po svijetu. Izniman je to uspjeh, s obzirom na situaciju, a trud naših studenata medicine prepoznali su i podržali svojim dolaskom kolege i izvrsni studenti iz Austrije, Estonije, Islanda, Lihtenštajna, Njemačke, Poljske, Srbije, Švicarske, Španjolske, pa čak i daleke Australije. Studenti i ove godine sudjeluju u ljetnoj školi koju organizira Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska (CroMSIC).

Korisna i nova znanja

– Ne učimo studente samo roniti, već ih i na raznim predavanjima najboljih hrvatskih stručnjaka učimo i o hiperbaričnoj i podvodnoj medicini, sve važnijoj u primjeni liječenja stanja prouzročenih boravkom na velikim dubinama, ali i u liječenju ulceroznoga kolitisa, opeklina, smrzotina, dijabetesa, Crohnove bolesti. Veseli me i što je Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu od ove godine postao i Centar istraživanja te se već počelo s nekoliko većih znanstvenih radova u kojima se ispituje korist hiperbarične medicine u liječenju Crohnove bolesti, neplodnosti, iznenadne nagluhosti i sl. – ističe Frano Marinelli, predsjednik Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska.

Pozicioniranje Rijeke

Uz hrvatske studente je već treću godinu i JGL, koji ih podupire u njihovom trudu i izvrsnosti.

–​ JGL već godinama gradi odnose s različitim studentskim organizacijama, oni uče od nas, ali i mi od njih. Upravo u suradnji sa znanstvenom zajednicom, posebice u proteklo vrijeme pandemije, u JGL-u smo glasno afirmirali korist od redovite primjene naših proizvoda – kaže Anna Maria Donadić, direktorica Strateškog marketinga u JGL-u, nastavljajući kako tvrtka i ovim projektom nastoji pomoći pozicioniranju Rijeke među gradovima koji su prepoznati po medicini i farmaciji, a dodatno ih obogaćuje ljepota mora.

Ni ove godine nije izostalo oduševljenje gostiju udruge CroMSIC destinacijom, kao i čistoćom mora, a svi ističu i da se u Hrvatskoj osjećaju jako sigurni, unatoč epidemiološkoj situaciji. 

19. travanj 2024 05:21