Studentski Lider klub
StoryEditor

Studenti u Bjelovaru školarinu odsad mogu platiti i kriptovalutama

17. Travanj 2021.
Nakon što je uvelo kolegij koji se bavi tehnologijom povezanih blokova, Veleučilište je svojim studentima omogućilo i plaćanje školarine s čak nekoliko kriptovaluta. Tako je s pomoću platforme PayCek mogu platiti sve studijske godine triju preddiplomskih stručnih studija: Mehatronike, Računarstva i Sestrinstva

Plaćanje kriptovalutama sve je raširenije i u Hrvatskoj. Nakon što su se tom valu priključile neke benzinske postaje, hoteli i mrežne trgovine, na red je došla i akademska zajednica. Na taj korak odlučili su se na Veleučilištu u Bjelovaru, gdje se odnedavno školarina može platiti s čak nekoliko kriptovaluta. Tako je ono postalo prva visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja omogućuje plaćanje kriptovalutama.

– Veleučilište u Bjelovaru uvijek prati trendove, pa tako i tehnologiju povezanih blokova. Blockchain-tehnologija srodna je našem studiju računarstva, a još prije tri godine uveli smo izborni kolegij Primjena blockchain-tehonologije, kojim su naši studenti oduševljeni – kaže prodekan za nastavu i studente te voditelj preddiplomskoga stručnog studija Mehatronika na Veleučilištu Zoran Vrhovski.

Mogući probemi

Plaćati školarinu kriptovalutama mogu sve studijske godine triju preddiplomskih stručnih studija: Mehatronike, Računarstva i Sestrinstva, i to na platformi PayCek koju je izradio ​Electrocoin, tvrtka koja sve češće surađuje s drugim poduzećima, a, evo, i s obrazovnim institucijama koje pokažu interes za plaćanje digitalnim valutama.

– Za plaćanje​ su podržane kriptovalute bitcoin, ethereum, DIA, EOS, stellar, ripple i bitcoin cash – dodaje Vrhovski.
Budući da su kriptovalute veoma volatilne i njihova cijena mijenja se iz minute u minutu, zanimalo nas je kako su na Veleučilištu riješili taj problem, jer, naime, netko može platiti školarinu jednom od kriptovaluta prema trenutačnom tečaju, a cijena te kriptovalute već za nekoliko minuta može pasti, što bi značilo da Veleučilište ne bi dobilo punu školarinu. Vrhovski objašnjava da Electrocoin nudi uslugu procesiranja kriptovalute u plaćanju školarine.

Procesiranje znači konverziju kriptovalute u kune (HRK) prema tečaju koji vrijedi u trenutku izvršenja usluge. Sve se to obavlja s pomoću Electrocoinove platforme PayCek. Dakle, nije moguće da Sveučilište ostane bez dijela svoje školarine kao što nije moguće ni da bitcoin poraste i da Veleučilište zbog toga profitira. Tim potezom bjelovarsko veleučilište pokazuje da je okrenuto prema budućnosti i da prati najnovije trendove. Ako taj način plaćanja bude zanimljiv studentima, moguće je da to veleučilište bude samo prvo u nizu onih koje će im ga ponuditi. 

15. travanj 2024 05:59