Studentski Lider klub
StoryEditor

Studij o mladima - Pokrenut program ‘Mladi u suvremenom društvu‘

23. Siječanj 2021.
Filozofski fakultet u Rijeci, Institut za društvena istraživanja i Sveučilište u Ljubljani zajedničkim su snagama pokrenuli novi program cjeloživotnog obrazovanja ‘Mladi u suvremenom društvu‘. Pokriva tri najvažnija područja povezana s mladima: istraživanja mladih, rad s mladima i participaciju mladih u razvoju zajednice

Program će se provoditi u akademskoj godini 2020./2021. Riječ je o obrazovnom programu koji je namijenjen mladima, ali i stručnjacima koji su zainteresirani za rad s njima. Na mnogim sveučilištima u državama Europske unije i šire studij o mladima (youth studies) u skupini je društvenih znanosti te se programi koji obrazuju stručnjake u radu s mladima izvode na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim razinama (sveučilišni i specijalistički programi).

Društveni kontekst

'Osnova ovog programa su znanstvenoistraživačke spoznaje o mladima, zbog čega se smatra jednom od najvažnijih sastavnica suvremenih društvenih znanosti. Usmjeren na specifičnu društvenu skupinu, nudi bezbroj znanja i vještina iz više društvenih disciplina potrebnih za razumijevanje društvenoga konteksta, a poseban naglasak stavlja na hrvatsko društvo', piše na stranicama Instituta za društveni razvoj.

Program cjeloživotnog obrazovanja 'Mladi u suvremenom društvu' zamišljen je kao trodimenzionalni program koji pokriva tri najvažnija područja mladih: istraživanja mladih, rad s mladima i participacija mladih u razvoju zajednice (građanski odgoj i obrazovanje). Svaki od tri modula sastoji se od obveznih te nekoliko izbornih predmeta, kao i obveznog istraživačko-metodičkog praktikuma čiji je cilj primjena stečenih teorijskih znanja u praksi provedbom istraživanja manjeg opsega te osmišljavanja i provedbe određene aktivnosti u skladu s dobivenim istraživačkim rezultatima. Cjelokupni program nosi 30 ECTS bodova.

Prijave za program traju do 1. veljače 2021. i broj polaznika ograničen je na trideset. Za uspješnu prijavu potrebno je poslati životopis, presliku diplome i motivacijsko pismo s minimalno petsto riječi. Predviđeni je početak izvedbe programa 19. veljače i nastava će se održavati petnaest tjedana na hrvatskom i engleskom jeziku.

Uživo i 'online'

U skladu s trenutačnom epidemiološkom situacijom nastava će se provoditi u hibridnom obliku, kombinacijom nastave uživo na Filozofskom fakultetu u Rijeci i online u sklopu sustava LearnPress za nastavu na daljinu. Treba istaknuti da će se troškovi školarine, puta i smještaja svih sudionika financirati u sklopu projekta 'Supporting Evidence-based Education of Youth Workers', koji financira Agencija za mobilnost i programe EU.

19. travanj 2024 00:30