Studentski Lider klub
StoryEditor

Šumarski fakultet: Od ove jeseni u Virovitici će se moći studirati drvna tehnologija

23. Svibanj 2020.
Stručni studij drvne tehnologije od sljedeće akademske godine u Virovitici će moći upisati četrdeset studenata. Nakon njegova završetka omogućuje im se nastavak studiranja na nekom od diplomskih ili specijalističkih studija Šumarskog fakulteta u Zagrebu ili drugih fakulteta

Od sljedeće akademske godine virovitički stručni studij drvne tehnologije otvara se kao jedan od dva dislocirana studija Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Primat će četrdeset studenata drvne tehnologije i nastava će se održavati u prostorijama Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici te u virovitičkome Panonskom drvnom centru kompetencija.

Šest semestara

Studij će trajati šest semestara i nakon njegova završetka studenti će steći naziv stručni prvostupnik drvne tehnologije. Na prvoj godini od njih se očekuje da steknu osnovno tehničko znanje, na drugoj znanje o procesnim tehnologijama, a na trećoj studijskoj godini slijedi nadogradnja, od konstruiranja namještaja i uređenja interijera do stjecanja znanja o novim tehnologijama. Nositelj je organizacije i izvedbe nastave na stručnom studiju Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Otvorenju novih studija prethodila je odluka odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu prema kojoj je od akademske 2020./2021. odobreno izvođenje stručnog studija drvne tehnologije. Također je potpisan sporazum između Virovitičko-podravske županije i Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Potpisali su ga virovitičko-podravski župan Igor Andrović i dekan zagrebačkoga Šumarskog fakulteta Tibor Pentek.

Prilagodba zaposlenim studentima

Prvostupnici se najčešće zapošljavaju kao konstruktori proizvoda od drva, pilanski stručnjaci, stručnjaci u proizvodnji pločastih materijala i proizvodnji finalnih proizvoda, asistenti menadžera u drvoprerađivačkoj industriji te suradnici u trgovini drvom i drvnim proizvodima. Nakon završetka studentima se omogućuje nastavak studiranja na nekom od diplomskih ili specijalističkih studija Šumarskog fakulteta u Zagrebu ili drugih fakulteta. Studij je redovit zbog provedbe praktične nastave i stručne prakse, ali njegovo izvođenje pokušat će se prilagoditi studentima koji su možda u radnom odnosu.

To će zahtijevati njihov dodatni napor, ali dosadašnje iskustvo iz Virovitice pokazuje da su takvi studenti visokomotivirani i uglavnom uspješno završe studij. Studij je besplatan za one koji se prvi put upisuju na fakultet, a studenti koji su već bili upisani na neki od redovitih studijskih programa u RH plaćaju troškove participacije. Na studij se može prijaviti na internetskom portalu Postani student. Drvnom sektoru u Hrvatskoj treba mnogo visokoobrazovanih stručnjaka, zbog čega će i velik broj stručnih prvostupnika naći svoje mjesto na tržištu rada.

16. travanj 2024 03:35