Studentski Lider klub
StoryEditor

U kvotama za upis malo manje ekonomista, malo više IT-ovaca

14. Lipanj 2020.
Prema natječaju za upis studenata u sljedeću akademsku godinu na Sveučilištu u Zagrebu, koji je objavljen potkraj svibnja, predviđeno je 14.187 mjesta, što je malo više u odnosu na prošlu godinu. S obzirom na to da već nekoliko godina Sveučilište ne može popuniti upisne kvote, pitanje je i koliko je taj broj ove godine realan

Iako je školska godina koja se upravo bliži kraju bila izazovna i za učenike i studente, a s izazovima maturiranja i upisa na fakultete nosit će se do samoga kraja, sve se pokušalo raditi tako da se koliko-toliko održi barem privid normalnosti. Tako je i Senat Sveučilišta u Zagrebu na sedmoj redovitoj sjednici u 351. akademskoj godini (2019./2020.) donio Odluku o upisnim kvotama za upis studenata na prvu godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u akademskoj godini 2020./2021.

Godinama ista priča

Natječaj za upis studenata na Sveučilište u Zagrebu objavljen je 26. svibnja 2020. godine i prema njemu je za upis u sljedeću akademsku godinu određeno 14.187 mjesta, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu. Iako je i ove godine više mjesta za upis, već nekoliko godina unazad Sveučilište u Zagrebu nikako da popuni propisane upisne kvote, pa je tako prošle godine ostalo oko 3000 slobodnih mjesta na fakultetima, što se može pripisati i činjenici da se svake godine smanjuje i broj pristupnika maturi. Fakulteti s najvećom brojčanom kvotom godinama su isti, riječ je o Pravnom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pravni fakultet su tako prošle godine mogla upisati 1173 studenta i taj je broj za ovu akademsku godinu ostao isti. Ista priča je na Filozofskom, gdje je 1111 slobodnih mjesta za studente.

Više mjesta za učitelje

Više brucoša ove godine moći će upisat će Fakultet elektrotehnike i računarstva, gdje je u odnosu na prošlu godinu upisna kvota povećana za 80 mjesta i sada iznosi 730. U prilog tome idu i dva nova studija na engleskom jeziku: Computing, koji će primiti do 50 studenata, i Electrical Engineering and Information Technology s 30 slobodnih mjesta.

Više mjesta bit će i za studente koji želi upisati Učiteljski fakultet, a kvota za taj fakultet za predstojeću akademsku godinu iznosi 717, u odnosu na prošlogodišnjih 586. Prošle je godine Ekonomski fakultet, s dotadašnjih 1610, broj svojih mjesta povećao na 2545 iako se prema preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanja preporučuje smanjivanje upisivanja studenata na taj studij. Tako je ipak malo smanjio upisne kvote te se ove godine na njega može upisati 2495 studenata. 

22. travanj 2024 23:46