Studentski Lider klub
StoryEditor

Za koje programe povećati kvote stipendiranih studenata, a za koje ih smanjiti

30. Siječanj 2021.
Prema analizi koju je izradio Hrvatski zavod za zapošljavanje na temelju pokazatelja o nezaposlenosti, stupnju obrazovanja, zapošljavanju i anketom među poslodavcima dane su preporuke kojima bi se trebale voditi škole i fakulteti u određivanju kvota za upis u novu školsku godinu. Bit će zanimljivo vidjeti već u srpnju tko ih je prihvatio

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Kako stoji u opisu, riječ je o analizi i prognozi tržišta rada za pojedina zvanja provedenoj na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju.

Doprinos budućnosti

Na temelju relativnog položaja pojedinih zvanja u prethodnom razdoblju izrađena je prognoza njihova položaja u budućnosti. Osim toga, u obzir su uzeti strategije i planovi gospodarskog razvoja odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Na osnovi prognoziranog položaja pojedinih zvanja na tržištu rada izrađene su preporuke u pogledu povećanja ili smanjenja broja upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe. U obzir su uzeti i podaci o broju već upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe te promjene upisnih kvota za srednje škole i visoka učilišta tijekom protekle godine, navedi se u HZZ-ovoj analizi.

Na primjeru Zagreba

Tako recimo u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji treba povećati broj kvota i stipendiranih studenata koji studiraju sestrinstvo, kao i studenata koji studiraju medicinu, matematiku, elektrotehniku i informacijsku tehnologiju, rehabilitaciju, logopediju, računarstvo, strojarstvo, germanistiku, farmaciju, fiziku, kemiju i biologiju, a smanjiti treba kvote za poslovnu ekonomiju, ekonomiju poduzetništva, politologiju, novinarstvo, sociologiju...

Također, u Zagrebu su deficitarna obrtnička zanimanja, kao i u mnogim drugim gradovima, koja danas jamče sigurno zaposlenje poput tesara, armirača, fasadera, vodoinstalatera i slično. HZZ je u toj opširnoj analizi prošao sve županije i mnoge gradove i u većini njih su društveni studiji oni kojima se kvote moraju smanjivati. Ta bi analiza u budućnosti mogla poslužiti studentima da pametnije izaberu studij, a potpuna analiza dostupna je na stranicama HZZ-a.

19. travanj 2024 11:54