Studentski Lider klub
StoryEditor

Zaštita okoliša - Geotehnički fakultet i tvrtka Gumiimpex gumenim podlogama žele čistiti zrak

03. Travanj 2021.
Od reciklirane gume može se dobiti aktivni sloj na površini proizvoda koji bi zbog djelovanja Sunčeva zračenja služio kao pasivna zaštita zraka od onečišćivača tipičnih za gradske sredine koji potječu iz prometa i kućanstva: dušikovih oksida, ugljikova monoksida i hlapivih organskih tvari

Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji se nalazi u Varaždinu, u suradnji s tvrtkom Gumiimpex radi na kreiranju proizvoda od reciklirane gume koji bi pročišćavali zrak u gradskim sredinama.

'Proizvodi od reciklirane gume, kao što su gumene obloge i lijevana guma modificirat će se da bi se dobio fotokatalitički aktivni sloj na površini proizvoda. Takav bi novi proizvod zbog djelovanja Sunčeva zračenja služio kao pasivna zaštita zraka od onečišćivača tipičnih za gradske sredine: dušikovih oksida (NOx), ugljikova monoksida (CO) i hlapivih organskih tvari, koji potječu iz prometa i kućanstva. Takvi napredni materijali u doglednoj će budućnosti imati ključnu primjenu u 'pametnim' gradovima te daljnjem razvoju ekološki prihvatljivih tehnologija i opreme', objavili su na stranicama Fakulteta.

Baloni 'čistog zraka'

Ti će proizvodi biti primjenjivi u opremanju okoliša i objekata poput parkova, dječjih igrališta, vanjskih površina vrtića i škola te sportskih terena i omogućiti da se djeca igraju u 'balonu' čistog zraka. Predsjednik Uprave tvrtke Gumiimpex Damir Kirić napominje da s Fakultetom surađuju već pet godina te da je taj projekt pokrenut na inicijativu profesorice Aleksandre Anić Vučinić i njezinih kolega sa studija Inženjerstvo okoliša. Kirić dodaje da je ideja profesorice odmah prihvaćena jer Gumiimpex već godinama pokušava sa znanstvenom zajednicom raditi na razvoju novih proizvoda i tehnologija.

– Realni sektor i znanstvena zajednica moraju surađivati na razvojnim projektima, a posebno na istraživanju, a mi u realnom sektoru trebamo te ideje probati pretvoriti u proizvode koji su primjenjivi na tržištu – ističe Kirić.

Cilj projekta je u konačnici izraditi ploče za dječja igrališta i sportske terene, koje tvrtka proizvodi od 2005. godine, ali da pročišćavaju zrak.

Ploče zdravlja

Ploče bi se radile od otpadnih automobilskih guma, a predstojeće razdoblje iskoristit će se za razvoj toga novog inovativnog proizvoda. Što se tiče kapaciteta proizvodnje, Gumiimpex sada može proizvoditi 100.000 m2 podloge na godinu, što se može i povećati, ovisno o potražnji na tržištu. Istraživačko-razvojni projekt 'Reciklirana guma i solarna fotokataliza – ekološka inovacija za pasivnu zaštitu zraka i zdravlja' sufinanciran je sredstvima EU, a ukupna mu je vrijednost projekta 6,839.099,25 kuna od čega EU sufinancira iznos od 5,074.420,62 kune.

07. svibanj 2024 01:28