Studentski Lider klub
StoryEditor

Znanjem i tehnologijom protiv koronavirusa na hrvatskim fakultetima i veleučilištima

01. Travanj 2020.
Online nastava

Sve je danas online, a to dobro znaju i na hrvatskim fakultetima, veleučilištima i učilištima. Iako je sve nas ova trenutna kriza iznenadila i nitko nije mogao biti spreman na ovakav razvoj situacije, ustanove koje se brinu za obrazovanje prilično su spremne dočekale korona-krizu. Na većini njih se različiti alati i platforme za online učenje i komunikaciju već koriste pa vrijeme prilagodbe nije dugo trajalo.

Virtualna učionica

Na Fakultetu ekonomije i turizma 'Dr. Mijo Mirković' (FET) nastava se odvija putem već uhodanog sustava E-učenje, putem kojega se održava komunikacija između studenata i nastavnika.

- Koristimo i sustav 'vritualne učionice' kojeg imamo na platformi za učenje Moodleu koji je Big Blue Button alat, a pored takve 'direktne' online nastave, tu su trajno dostupni materijali na E-učenju koji su sada dopunjeni video ili glasovnim pojašnjenjima nastavnika, otvoreni su forumi i chatovi na razini pojedinog kolegija kako bi studenti mogli postavljati pitanja ili se jednostavno javljaju mailovima s obzirom na to da ne smijemo održavati konzultacije u kabinetu već online – kaže doc. dr. sc. Dean Sinković, prodekan za međunarodnu suradnju i odnose s gospodarstvom FET-a.

Na Visokoj poslovnoj školi PAR također koriste platformu Moodle koju i inače koriste pa ona i dalje služi kao glavna platforma za postavljanje obavijesti, nastavnih materijala, video-linkova s nastave, provjeru znanja te ostalih popratnih sadržaja. Konzultacije se također održavaju online putem e-maila, Moodlea, Skypea, Zooma ili telefonski u dogovoru sa studentima.

Direktna interakcija

- Tako je studentima omogućena direktna interakcija uživo s nastavnicima putem video servisa Zoom, a svi videomaterijali se dodatno snimaju i postavljaju na YouTube kanalu koji je kreiran specijalno za tu namjenu. Nastava se održava u istom vremenskom periodu kao i do sada, s tim da su online predavanja malo kraća u odnosu na predavanja uživo. Studenti još uvijek imaju isto nastavno opterećenje vidljivo kroz ECTS bodove, međutim od njih se očekuje malo veći angažman u samostalnom učenju, naravno uz podršku predmetnog nastavnika – kaže prodekanica za nastavu doc. dr. sc. Bisera Karanović i dodaje kako su se nastavnici brzo snašli i uspješno prilagodili novonastalim uvjetima, i da su studenti zadovoljni online predavanjima i sustavom.

Studenti Veleučilišta 'Lavoslav Ružička' u Vukovaru prate nastavu putem Skypea, google učionica, prezentacija i nastavnih materijala koje su pripremali profesori tijekom svog znanstvenog i istraživačkog rada dok mlađi asistenti studentima na raspolaganje stavljaju snimke vježbi.

- Vježbe se održavaju i seminari se pišu uz pomoć našeg Digitalnog repozitorija, baza podataka, a omogućili smo profesorima i studentima pristup knjigama putem internet knjižare ebook024. Specifične potrebe ima studij fizioterapije čiji kolegij iziskuje praktični rad u malim grupama što će se održati naknadno i kada za to budu bili osigurani uvjeti – kažu s Veleučilišta.

19. travanj 2024 19:57