Ukratko
StoryEditor

Domaće i internacionalne kompanije nagrađene za brigu o zaposlenicima i tijekom pandemije

04. Kolovoz 2020.

Hrvatska konzultantska kuća SELECTIO objavila je najnovije nositelje priznanja Izvrsnost u izazovima – to su Atlantic Grupa, Ciklopea, Fortenova grupa, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, RBA, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), TDR te Zagrebačka pivovara i Molson Coors BiH.

Priznanje Izvrsnost u izazovima dodjeljuje se kompanijama koje su pokazale kvalitetno upravljanje ljudskim resursima i brigu o zaposlenicima i tijekom pandemije koronavirusa. Osim isticanja važnosti fokusa na zaposlenike, cilj priznanja je i razmjena dobrih praksi koje su mnoge kompanije pokrenule u ovom izazovnom periodu.

U Atlantic Grupi ističu da su sačuvali sva radna mjesta, a brigu o svojim zaposlenicima pokazali su i kroz različite programe i edukacije s ciljem osnaživanja psihičkog i fizičkog zdravlja. Zaposlenicima je tako bilo dostupno besplatno psihološko savjetovalište, niz psihoedukativnih radionica, programi fizičkih aktivnosti te različiti sadržaji s ciljem osnaživanja timskog duha - online pub kvizovi, nagradne igre te portal „Okus zajedništva“ u sklopu kojeg se promoviraju mjere zaštite i opreza. U tvrtki Ciklopea naglasak je također bio na transparentnoj komunikaciji te osnaživanju i educiranju zaposlenika – interne edukacije prebačene su u digitalni format, a s ciljem provjere zadovoljstva i prilagodbe zaposlenika na nove okolnosti, tijekom kriznog razdoblja, provedeno je i istraživanje stavova.

Fortenova grupa je pravovremenim uvođenjem epidemioloških mjera sačuvala zdravlje radnika te je poduzela niz aktivnosti s ciljem prilagodbe novim okolnostima – od preraspodjele radnika među kompanijama članicama Grupe ovisno o obujmu posla i osnaživanja brige za njihovu dobrobit, do korištenja komunikacijskih kanala za informiranje, ali i davanje posebne pohvale onima koji su se zalaganjem istaknuli za vrijeme krize kroz newsletter „Naši ljudi“. Fortenova grupa je također u vrlo kratkom roku u nekim djelatnostima napravila ogroman iskorak, primjerice, u online maloprodaji i usluzi dostave robe do krajnjeg kupca, a proizvodne kompanije su lansirale niz novih proizvoda.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe također je posvetila mnogo pažnje dobrobiti svojih radnika –omogućena je besplatna psihosocijalna pomoć za sve zaposlenike, pokrenuta je inicijativa „Otvoreno o…“ s kojom su obuhvaćene brojne teme vezane uz mentalno zdravlje te je izrađen plan kontinuiteta pružanja usluga u zračnoj plovidbi u okviru kojeg su napravljeni scenariji za nesmetani nastavak rada u slučaju zaraze kontrolora zračnog prometa i ostalog operativnog osoblja.

RBA je na prvo mjesto stavila svoje djelatnike. Najvažnije je bilo sačuvati njihovo zdravlje i dati im oslonac, podršku i stabilnost u neizvjesnim vremenima. Djelatnici su prepoznali da se o njima brine, da su na sigurnom i da se mogu osloniti jedni na druge u izazovnim vremenima. Upravo jasna komunikacija, dijeljenje pravovremenih informacija, fokus na wellbeing i mentalno zdravlje te usmjerenost na rješenja umjesto na zabrinutost osnažili su RBA kolektiv. Također, mnogi djelatnici su iz svojih kućnih ureda kreirali usluge i proizvode koje su klijentima bili neophodni. Raiffeisen ekipa je pokazala kako je važno brinuti za drugoga, bio to kolega ili klijent, te da nema izazova s kojim se ne mogu suočiti i riješiti.

SAFU je pravovremeno uspostavio Krizni tim i uveo sve nužne mjere kako bi osigurao zdravlje zaposlenika, a osigurao je i njihovu podjelu u timove A i B, dok su im kroz newslettere pruženi savjeti za održavanje psihičkog i fizičkog zdravlja. Omogućene su online edukacije za korisnike projekata, a potom i za zaposlene, koje se potiče na pružanje međusobne podrške kroz projekt #pohvalikolegu. Provedeno je i istraživanje stavova kako bi se zaposlenicima olakšao rad u novim okolnostima i kako bi se razradili modeli za budući rad od doma.

Da su im zaposlenici na prvom mjestu, u TDR-u su pokazali, među ostalim, osiguravanjem prilagođavanja različitog pristupa svim dijelovima kompanije, od tvornica, kioska, prodajnog tima pa i uredskog osoblja. Osigurana je zaštitna oprema, povećani su tehnološki uvjeti za rad, provedeni su mnogi edukativni programi, a zaposlenike se poticalo na održavanje socijalnog kontakta kroz virtualne kave, igre i natječaje. Ipak, najznačajnije je bilo osiguravanje benefita kao što su dodatno zdravstveno osiguranje te dodatak plaći za one u samoizolaciji.

Zagrebačka Pivovara i Molson Coors BiH svojim su zaposlenicima izrazili zahvalnost kroz personalizirane poklone, a omogućena im je i besplatna stručna psihološka pomoć te dodatni benefiti poput korištenja kompanijskih automobila umjesto javnog prijevoza, organiziranog obroka u proizvodnji zbog smanjivanja rizika te financijska pomoć za zaposlenike pogođene potresom. Uvedeni su i posebni projekti poput zajedničke jutarnje virtualne tjelovježbe i recepata za zdrave i brze obroke.

19. travanj 2024 06:47