Ukratko
StoryEditor

Elena Wolsperger Dolezil (Dukat): Na stolove potrebitih sugrađana donosimo više od milijun mliječnih obroka godišnje

03. Prosinac 2021.
Elena Wolsperger Dolezil
Od 2015. do kraja prošle godine Dukat je donirao 1418 tona hrane, a samo u 2020. – 373 tone. Vrijednost donacija naše najdugovječnije domaće mljekare, a i predvodnice u inovacijama, u tih je pet godina premašila 20 milijuna kuna

Zagrebački Dukat, naša najdugovječnija mljekara, a istodobno predvodnik inovacija i novih trendova u industriji, u sljedećoj godini obilježava 110 godina baštine i posvećenosti domaćem mljekarstvu. S Elenom Wolsperger Dolezil, direktoricom korporativnih komunikacija, razgovaramo o projektima odgovornosti koji su obilježili Dukat posljednjih deset godina.

Koja je temeljna odrednica društveno odgovornog poslovanja Dukata?

– Zagrebački Dukat mljekara je sa 110 godina baštine u otkupu i preradi domaćega svježeg sirovog mlijeka. Davne 1912. godine pokrenuli smo organizirani otkup mlijeka na području Zagreba, a danas smo najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj. Upravo je naša posvećenost domaćem mljekarstvu i svakoj litri proizvedena mlijeka okosnica našeg društveno odgovornog poslovanja. Dukat danas surađuje s oko 2000 proizvođača mlijeka diljem Hrvatske, a svježe mlijeko otkupljujemo diljem zemlje kako s velikih i suvremenih mliječnih farmi tako i s malih obiteljskih gospodarstava, koja čine oko 50 posto naših dobavljača mlijeka. Podržavajući i osnažujući mala obiteljska gospodarstva potičemo razvoj mljekarstva, ostanak mladih na selu te održivost života u ruralnim dijelovima zemlje.

Najveći ste otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj, istodobno i najveći donator hrane u domaćoj prehrambenoj industriji. Kako ste se odlučili na uvođenje programa sustavnog doniranja hrane?

– U Hrvatskoj se na dan baci više od tisuću tona hrane, na godišnjoj razini više od 400 tisuća tona. Istodobno 20 posto hrvatskih građana živi u riziku od siromaštva, a police u socijalnim samoposlugama manjih sredina često zjape prazne. Brojevi na razini Europske unije nisu ništa bolji. Upravo su to razlozi zbog čega smo 2015. godine pokrenuli sustavni program donacija hrane socijalno ugroženim građanima diljem Hrvatske, nastojeći na taj način pridonijeti kvalitetnijoj prehrani socijalno ugroženih građana i djece. Riječ je o zahtjevnom, ali za nas vrlo važnom projektu posvećenosti zajednici, u kojem svakodnevno sudjeluje 20-ak zaposlenika iz niza odjela; od planiranja preko operativne provedbe, isporuke i knjigovodstva. No iznimno nas raduje što svakodnevno pridonosimo kvalitetnijoj prehrani ugroženih građana, a posebno djece. Stoga s ponosom nosimo priznanje 'Najdonator' kao najveći donator hrane u domaćoj prehrambenoj industriji.

Možda najvidljiviji i sigurno najdugovječniji projekt odgovornosti Dukata, projekt 'Volim mlijeko!' od ove godine prerasta u najveći pojedinačni korporativni projekt pošumljavanja. O čemu je točno riječ?

'Volim mlijeko!' uspješan je projekt odgovornosti koji spaja dječju kreativnost, nove spoznaje o pravilnim prehrambenim navikama, a unazad dvije godine i brigu za okoliš. Naime, već deset godina zaredom, početkom školske godine, pozivamo učenike nižih razreda da se uključe u projekt dizajniranja pakiranja Dukat mlijeka, izradom crteža na zadanu temu. Četiri najkreativnija rada apliciramo na pakiranja Dukat mlijeka, koja nam omogućuju da jedinstvenim dizajnom i dodatnim sadržajima koje kreiramo skrećemo pozornost djece i odraslih na važne poruke koje stoje iza zadane teme natječaja. Tako su učenici ove jeseni crtali šume s ciljem edukacije djece o neprocjenjivoj važnosti očuvanja i obnavljanja šuma za održivost života na Zemlji. A mi smo se obvezali za svakog sudionika natječaja posaditi jednu sadnicu stabla, i na taj način ostvariti najveći pojedinačni korporativni projekt pošumljavanja u zemlji. Unazad deset godina u projektu je sudjelovalo više od 35.000 djece i njihovih učitelja i mentora. Ove godine očekujemo oko 10.000 sudionika koje istodobno educiramo o okolišnim temama, i isto toliko zasađenih stabala tijekom 2022. godine!

Sadržaj nastao u suradnji s Dukatom.

20. travanj 2024 03:51