Ukratko
StoryEditor

Javnozdravstvenom akcijom ‘Otkrij rano‘ Zaklada Hrvatska kuća disanja obilježit će Svjetski dan kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB)  

20. Studeni 2019.
Obilježavanje Svjetskog dana kronične opstruktivne bolesti pluća
U Zagrebu na Cvjetnom trgu svi zainteresirani građani moći će obaviti besplatni pregled funkcije pluća, spirometriju.

Zaklada Hrvatska kuća disanja povodom obilježavanja Svjetskog dana kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) organizira  javnozdravstvenu akciju 'Otkrij rano' na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu.  

Cilj akcije 'Otkrij rano' je podizanje svijesti o važnosti preventivnih pregleda kojima se na vrijeme može otkriti i pravovaljano djelovati na kroničnu opstruktivnu bolest pluća (KOPB), treći najčešći uzročnik smrti u svijetu.

Tako će na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu od 10:00 do 14:00 sati zdravstveni djelatnici Klinike za plućne bolesti Jordanovac, Specijalne bolnice za plućne bolesti i Poliklinike za bolesti dišnog sustava svim zainteresiranim građanima napraviti besplatan test ispitivanja plućne funkcije – spirometriju uz mjerenje ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku (CO).

Samoj javnozdravstvenoj akciji između 10:00 i 14:00 sati nazočit će i gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić koji će kao i prethodnih godina podržati ovaj hvalevrijedan događaj u organizaciji Zaklade Hrvatska kuća čiji je suosnivač Grad Zagreb, suorganizator Gradski ured za zdravstvo, dok ju među ostalim podupiru Gradska ljekarna Zagreb i članica Teva grupe, Pliva d.o.o.

Od kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) u Hrvatskoj trenutno boluje 400.000 ljudi, dok ova bolest svake godine u Europi usmrti čak 300.000 ljudi.

Većina oboljelih su pušači što je i glavni čimbenik rizika za nastanak KOPB-a. Kako prestati pušiti i smanjiti rizik KOPB-a svi zainteresirani građani moći će saznati prijavom u Školu nepušenja u kojoj se čak 30% polaznika uz stručnu pomoć, motivaciju i savjete zauvijek oslobodi ovisnosti o duhanskom dimu.

Svim prisutnim i zainteresiranim građanima omogućeno će biti i savjetovanje s ciljem edukacije i stručnog usmjeravanja građana i pacijenata budući da ova bolest ne pogađa samo pušače, a jednostavno se dijagnosticira pretragom spirometrija koju će svi građani u Zagrebu u srijedu moći obaviti besplatno i bez naručivanja.

O KRONIČNOJ OPSTRUKTIVNOJ BOLESTI PLUĆA (KOPB-u):

KOPB je kronična bolest pluća koju karakterizira smanjenje protoka zraka kroz dišne puteve. Istraživanja pokazuju kako trenutno u svijetu od KOPB-a boluje 600 milijuna ljudi, dvostruko više od bolesnika sa šećernom bolesti. Pušenje je najčešći uzrok bolesti, a čak 95% oboljelih su pušači. Ostali uzročnici bolesti su respiratorne infekcije, onečišćeni okoliš, ali i genetsko nasljeđe.

O ZAKLADI HRVATSKA KUĆA DISANJA:

Javnozdravstvenu akciju „Otkrij rano“ organizira Zaklada 'Hrvatska kuća disanja' u suradnji s Gradom Zagrebom, Uredom gradonačelnika te suorganizaciji s Gradskim uredom za zdravstvo s ciljem informiranja i educiranja građana o problemima i aspektima bolesti dišnog sustava, kao i podizanja svijesti o trećem najčešćem uzroku smrti u svijetu, KOPB-u.

19. travanj 2024 22:17