Ukratko
StoryEditor

Kreće specijalizirana emisija o aktualnim temama u građevini i situaciji nakon potresa

04. Lipanj 2021.
Emisija Koordinacija

Kako izabrati novu nekretninu, koji su zahtjevi građevine o kojima treba voditi računa, kako će Zagreb i Petrinja izgledati u budućnosti i zašto je potres uzdrmao tržište osiguranja nekretnina teme su prve epizode emisije Koordinacija, koja se od 21. svibnja emitira putem YouTubea. Riječ je o specijaliziranoj, mjesečnoj emisiji o građevinarstvu koja donosi aktualne teme i razgovore s vodećim hrvatskim stručnjacima, znanstvenicima i inženjerima.

Osim priloga s terena, prva epizoda donosi i razgovor s izv. prof. dr. sc. Josipom Atalićem s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Najčešća i najpogubnija štednja pri protupotresnoj gradnji je štednja na materijalu. Osim toga, tu je i problem nepoštivanja struke jer su potresi u Zagrebu i Petrinji potvrdili da su one zgrade koje su projektirane kako treba izdržale potres - ističe Atalić dodajući da pri projektiranju zgrada cilj nije da se ona uslijed potresa uopće ne zaljulja, već da se ograničeno ošteti i da se sačuva ljudski život.

Kad se potres dogodi, smatra Atalić, svijest o važnosti protupotresne gradnje naglo skoči, no ona jednako tako i brzo opada.

- Najveći zadatak struke je zadržati tu svijest, prenositi je u škole sljedećim generacijama i novim naraštajima - zaključuje Atalić.

Osim YouTube kanala, Koordinaciju možete pratiti i na drugim društvenim mrežama: Facebooku, Instagramu i Linkedinu.

19. travanj 2024 20:05