Ukratko
StoryEditor

Kutina - Brojne prilike za ulaganje i prva pametna poslovna zona u Hrvatskoj

17. Svibanj 2021.
Grad Kutina
U posljednje četiri godine Grad Kutina nastoji brojnim mjerama pomoći gospodarstvu te potaknuti mlade na pokretanje svojih poduzetničkih ideja. Uz brojne veće tvrtke Kutina se ističe i brojem manjih poduzetnika te nizom obrta, ali i projektima koji život građana čine boljim

Iako je gospodarska obnova Kutine bila predizborni moto sadašnjega gradonačelnika Zlatka Babića kojim je dobio povjerene sugrađana, iz Grada ističu da nisu izostala ni ulaganja u ostala područja, bilo da je riječ o socijalnim mjerama, mjerama pomoći mladim obiteljima, civilnom društvu te izgradnji potrebne infrastrukture u gradu i prigradskim naseljima.

Gospodarstvo je bio i ostao temelj promišljanja gradske vlasti kao neizostavni dio rasta i razvoja jednog društva. Uz brojne veće poduzetničke subjekte, Kutina se ističe i brojem manjih poduzetnika te niza obrta i usluga koji se u sinergiji s većima natječu na tržištu i iskaču iz svakodnevice.

Nova radna mjesta

Uvidom u dodijeljena nepovratna sredstva za novozapošljavanje i samozapošljavanje u Kutini koja se provede kao mjere gospodarstva za obrtnike i male poduzetnike, vidljivo je novozapošljavanje 173 osobe. U sklopu ulaganja u kutinske poslovne zone i stvaranja pozitivnoga poslovnog okružja za nove investicije, otvorena su dva proizvodna i jedno industrijsko postrojenje s novim radnim mjestima u ukupnom broju od 150 novozaposlenih osoba.

– U planu je otvaranje i dodatnih šest pogona u sklopu naših poslovnih zona koji su u fazi početka ili završetka gradnje te se očekuje u skorije vrijeme ishođenje uporabne dozvole za predmetne objekte te otvaranje novih 60 radnih mjesta. Sveukupno je otvoreno ili će biti otvoreno više od 380 novih radnih mjesta na čije je otvaranje Grad utjecao politikom i potporama usmjerenima na razvoj gospodarstva u njemu. Na početku moga mandata na Hrvatskom zavodu za zapošljavanju bilo je evidentirano oko 1400 nezaposlenih osoba u Kutini, a danas ih je oko 1000, tj. oko 30 posto manje, što je rezultat aktivnosti ne samo javnog sektora nego i privatnog, te povećanoga ukupnoga prihoda Grada Kutine. Gospodarska slika grada u odnosu na prije četiri godine ulijeva mi optimizam – rekao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

Razvojna agencija Mrav

Uz Razvojnu agenciju Mrav, koja osim što se skrbi o prijavljivanju projekata na EU fondove ima uslugu poduzetničkog akceleratora, na usluzi je poduzetnicima i građanima te u sklopu Poduzetničkog inkubatora održava radionice i pomaže mladim poduzetnicima pri stupanju na tržište. Visoka razina digitalizacije javne uprave, omogućavanje uvida u sve transakcije Grada te skorašnje omogućavanje digitalnih obrazaca samo su neki od benefita novih tehnologija putem kojih Grad olakšava komunikaciju s građanima.

Posljednja novost u području digitalizacije poslovanja Grada svakako su e-ProjeKT-i, gdje putem jedinstvenog mjesta može se dobiti uvid u sve projekte Grada, njihov status i tijek realizacije. Korak dalje u digitalizaciji poslovanja svakako su i napori u osposobljavanju prve pametne poslovne zone te je prije nekoliko dana Grad potpisao ugovor s OiV-om o opremanju najpametnije prometnice u HR u Kutini te ugovor o partnerstvu i razumijevanju s kineskim divom Huaweijem. Iz Grada ističu da im je cilj biti ukorak s vremenom i novim tehnologija te privući investitore iz raznih područja. Za veća proizvodnja postrojenja dostupna je industrijsko-logistička zona, koja na 74 ha u vlasništvu Grada nudi sedam parcela po iznimno niskim cijenama tw oslobađa poduzetnike od komunalnog doprinosa i komunalne naknade na rok do pet godina.

Nova turistička ponuda

Osim gospodarstvom, Kutina se ističe i time što je na području Parka prirode Lonjsko polje i Moslavačke gore, vinogradarstvo i razne poljoprivredne kulture iznimno su zastupljeni, a u posljednjih nekoliko godina na gradskom se području razvija i cikloturizam.

Moslavina u cjelini mora jačati svoju pozitivnu percepciju i prepoznatljivost prostora te je u idućem mandatu za gradonačelnika Zlatko Babić najavio da će buduća zamjenica gradonačelnika biti direktorica Turističke zajednice grada Kutine Ivana Grdić. Ona će nastaviti provoditi aktivnosti udruživanja, ali i povezivanja zajedničkih turističkih sadržaja s ostalim gradovima i općinama unutar moslavačke regije, jer to je jedini način za osiguranje cjelovitije zastupljenost lokalnih/regionalnih interesa, a radi stvaranja međunarodno konkurentnih proizvoda.

Projekt za Moslavačku goru

Nedavno je Turistička zajednica u suradnji s Gradom Kutinom osmislila veliki projekt koji će se realizirati u godinama koje su pred nama, a riječ je o turističkom razvoju Regionalnog parka Moslavačka gora, u sklopu kojeg će se provoditi brojni manji projekti. Uzimajući u obzir nove trendove i trenutačno stanje u iduće četiri godine svi uključeni će se zalagati i raditi na izradi dokumentacije koja će omogućiti izgradnju posjetiteljske infrastrukture, održiv turistički razvoj cijelog područja i cjelogodišnju turističku ponudu.

– Osim toga, pokrenuto je apliciranje Moslavačke gore za UNESCO-ovu svjetsku mrežu geoparkova, a jedan od projekata koji će se realizirati, a koji će uvelike pridonijeti povećanju atraktivnosti cijelog prostora gradnja je i opremanje atraktivnog vidikovca Vis na Moslavačkoj gori – govori nam Ivana Grdić.

Uspostavit će se Interpretacijski centar Moslavačka gora, odnosno adaptirati stara škola u Krajiškoj Kutinici i pretvoriti u centar geologije sa suvenirnicom, uz edukativni park i kamp za djecu. Uredit će se i izletište Mikleuška te urediti i opremiti biciklističke i pješačke staze na Moslavačkoj gori.

Veliki planovi

Grad Kutina na svom području ima veliko prirodno bogatstvo. Osim ulaganja u Regionalni park Moslavačka gora, pokrenuti su projekti ulaganja u Posjetiteljski centar Parka prirode Lonjsko polje. U Posjetiteljskom centru u mjestu Repušnica nedostaje atraktivnih sadržaja koji bi privukli više posjetitelja te će se zato pokrenuti projekt povećanja atraktivnosti centra koji uključuje prezentaciju Lonjskog polja kroz sva četiri godišnja doba, a uz pomoć multimedije. Projekt uključuje i gradnju manjega dječjeg edukativnog parka, kao i opremanje dodatnim sadržajima. Uredit će se i put kroz Lonjsko polje kojim će se povezati taj centar s prijamnim centrima Osekovo i Čigoč te omogućiti pristup vodi.

– Put kojim smo krenuli polako, ali sigurno donosi rezultate. U iduće četiri godine cilj je povećati broj investicija na području Kutine te potaknuti što veći broj poduzetnika na ostvarenje svojih poduzetničkih ideja. Uz jednokratne potpore od 50.000 kn za svaki otvoreni startup ili obrt siguran sam da će Kutinu prepoznati brojni mladi te krenuti putem samostalnosti i poduzetništva. Za sve koji pokreću posao, Kutina i naša Industrijsko-logistička zona zasigurno su prava mjesta. Svi podaci nalaze se na www.kind.hr, a mi kao Grad stojimo svima na raspolaganju – zaključio je gradonačelnik Zlatko Babić.

19. travanj 2024 21:09