Ukratko
StoryEditor

Odahnite od dolazeće sezone alergija pomoću čudotvornog crnog kima

30. Lipanj 2020.
Crni kim

Nađete li se kada u nekoj od Istočnih zemalja vrlo vjerojatno će vam poslije obilatog jela servirati zdjelicu punu sjemenki, jer žvakanjem pospješuju probavu i bolji zadah. Upravo je crni kim jedan od tih magičnih sastojaka, koji osim za pospješivanje probave ima stotinu vrijednih sastojaka i stotinu razloga zašto ga koristiti. Prevencija od alergija samo je jedna od njih.

Latini su crni kim zvali još i Pancea (sve-lijek) jer može izliječiti sve bolesti. Spominje ga se čak i u Bibliji kao sastojak u kruhu koji pomaže protiv nadutosti i ostalih tegoba.

Stotinu vrijednih sastojaka i bezbroj 'anti' indikacija.

Crni kim sadrži proteine, eterična ulja, elemente u tragovima, vitamine, enzime, zasićene i nezasićene masne kiseline, iamin, niacin, folnu kiselinu, beta karoten, vrijedan sastojak timokinon koji ima antikancerogena svojstva. Osim toga ima antimikrobsko (protiv mikroorganizama), antiinflamatorno (protiv upala), antihipertenzivno (protiv visokog krvnog tlaka), antihistaminsko (protiv alergija) djelovanje, te je vrijedan imunomodulator.

Kao imunomodulator crni kim djeluje na podizanje imuniteta.

Podizanjem zidova zaštitnog sustava, vraća se ravnoteža u sve sustave pa samoiscjeljenje organizma može nastupiti. Zato se i vjeruje da crni kim može izliječiti sve bolesti. Inače, poremećaj rada imunološkog sustava tjera organizam da 'krivo' detektira bezopasnu pelud cvijeća ili prašinu kao alergenu tvar tj. potencijalno štetnu, radi čega kreće u povećano stvaranje antitijela. Imunomodulatorno djelovanje bitno je i kod sprječavanja autoimunih bolesti poput alergija, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, neurodermitisa.

Ambrozija je jedan od rasprostranjenijih alergena i sve veći uzročnik snažnih alergijskih reakcija.

Pogodili ste, i ovdje u pomoć stiže crni kim u obliku hladno prešanog rafiniranog ulja. Kako je ono prirodan antihistaminik, prevenira od alergija, djeluje bronhodilatacijski, te olakšava disanje, a njegov vrijedan sastojak nigelon djeluje na smanjeno lučenje histamina (koji izaziva alergiju). Ovo ulje vrhunske kvalitete možete pronaći u Letifico online dućanu.

Za prevenciju od alergija potrebno ga je uzimati 6-8 tjedana prije i zatim tijekom sezone (ambrozija cvijeta u kolovozu) u doziranju 3x dnevno po 1 čajna žličica nakon obroka. Zbog gorkastog okusa sjemenki crnog kima, osim u obliku ulja, možete ga koristiti u obliku brašna ili kao medenu kremu u kombinaciji s medom, koji dodatno pojačava ljekovito djelovanje sjemenki.

Recepte za slasne obroke od ovih sastojaka potražite na Letifico blogu:

- Vege burgeri kakve do sada niste jeli

- Salata od celera s pršutom i medenom kremom od crnog kima

26. travanj 2024 16:30