Ukratko
StoryEditor

Samo 30 posto djece poduzetnika u Hrvatskoj uspješno nastavi obiteljski posao

17. Rujan 2021.
Panelisti Helana Budiša, Marijan Kegalj i MIrela Alpeza

Kasno je razmišljati o prepuštanju firme nasljednicima u trenutku odlaska u mirovinu, to je proces koji bi trebao trajati godinama. Jedino tako se mogu objektivno sagledati sve alternative: jesu li djeca zainteresirana i sposobna nastaviti poslovanje, ima li među zaposlenicima potencijala ili treba razmišljati o prodaji firme.

Dva su ključna razloga zašto poduzetnici teško napuštaju svoju firmu: ili nemaju alternativu, odnosno ne vide nikoga kao dostojnog zamjenika, ili se plaše kako će posao poći u krivo, te da neće imati sigurnu starost.

Sažetak je to trećeg izdanja Poduzetničkog kafića koji je ovog četvrtka održan u splitskom MediLS-u, na temu 'Kako bezbolno prenijeti poslovanje na obitelj, zaposlenike ili drugu firmu?' Panelisti - Helena Budiša (UHY HB Ekonom), Marijan Kegalj (Electronic Security) i  Mirela Alpeza (CEPOR), otvoreno su, čak i s dozom humora, progovorili o svojim osobnim iskustvima i očekivanjima, a diskusiju je vodio televizijski novinar Rade Županović, koji je i sam nasljednik obiteljskog OPG-a.

Kada je Helena Budiša, direktorica, vlasnica i suvlasnica više firmi iz grupacije UHY in Croatia, poslušala iskustva svojih kolega u Beču odlučila je, prije pet godina, ponuditi ključnim zaposlenicima partnerstvo u firmi. Željela je podijeliti odgovornost s ljudima kojima vjeruje, ali i pokrenuti snažniji rast UHY grupacije za računovodstvo, reviziju poslovno savjetovanje i EU fondove.

Osim partnerstva sa zaposlenicima, Helena je i s djecom nastavila poduzetničke pothvate, tako da je, kako je i sama priznala, već sada pripremila teren za prijenos poslovanja kako bi se posvetila putovanjima, hobijima i unucima.

Dijete poduzetnika Marijan Kegalj prošao je u obiteljskoj firmi do danas sve poslovne funkcije u prodaji. Odmalena je proživljavao situacije, kao što su 'zapela roba na carini', ili 'nije plaćeno dobavljačima', tako da mu je bilo prirodno pridružiti se ocu i bratu u firmi. Žao mu je što nije na duži period otišao raditi izvan obiteljske firme, ali su on i brat svoju satisfakciju našli u pokretanju druge, još uspješnije firme.

Mirela Alpeza, izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i direktorica CEPOR-a u Zagrebu, naglašava kako puno poduzetnika predugo igra na kartu samo vlastite djece. Kada shvate kako oni ne žele ili nisu sposobni uključiti se u posao, ostaje im prodaja, kao zadnja nada. Nažalost, kupac tada ima puno bolju pregovaračku poziciju zato što zna da je to vlasniku zadnja opcija. Ako i to ne uspije, ostaje likvidacije, koja je emotivno jako teška za poduzetnika.

Zato je itekako važno pokrenuti proces primopredaje na vrijeme, kako bi se bezbolno moglo u mirovinu.

Organizator ove serije edukacija je Poduzetnički akcelerator Split, koji provodi EU projekt 'STech Standard - Poduzetništvo na dlanu'.

20. travanj 2024 12:20