Ukratko
StoryEditor

Servis info.BIZ kao neizostavan alat u kontrolingu

15. Studeni 2019.
foto Getty Images/istockphoto

PIŠE: Danijela Burić-Novak, viši specijalist za tehnologiju, Financijska agencija, Centar za registre

Svatko od nas želi biti uspješan, razvijati se i prosperirati na svakom polju života, pa tako i na poslovnom planu. Kako to postići, kako uspješno upravljati, kako postaviti realne ciljeve i kako ih ostvariti, pitanja su koja muče mnoge. Zato je bitno razumjeti važnost kontrolinga u poslovanju jer kontroling tu ima veliku ulogu u prikupljanju i analizi podataka te transformiranju u informacije, što je temelj za odlučivanje menadžmenta.

Za provedbu analize ili pripremu plana ili izvještaja, osim podataka kojima raspolažemo unutar vlastitog sustava, potrebni su nam i pouzdani podaci iz okruženja i to u realnom vremenu. Prikupljanje i strukturiranje relevantnih podataka često oduzima mnogo vremena, a vrijeme je ključno.

Zato je Financijska agencija, koja je već dugi niz godina pouzdan partner na tržištu poslovnih informacija, od ove godine ponudila tržištu novu, unaprijeđenu verziju servisa info.BIZ. Ono što taj servis nudi je jednostavan i suvremen način uvida u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata i poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju. Svojim korisnicima omogućuje brže, jednostavnije i sigurnije donošenje poslovnih odluka,  sustavno praćenje klijenata, olakšava izradu poslovnih analiza te praćenje trendova i prepoznavanje potencijala na tržištu.

U info.BIZ servisu prezentirane su poslovne informacije i podaci iz više od 30 registara, baza i drugih javno dostupnih izvora. Najznačajniji su izvori Registar godišnjih financijskih izvještaja, Jedinstveni registar računa, Registar koncesija, Upisnik založnih prava, Sudski registar, Obrtni registar, Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje, Očevidnik nekretnina i pokretnina, Zagrebačka burza, Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD), Elektronički oglasnik javne nabave RH i e-Oglasna ploča sudova. Podaci koji se prikupljaju u javnim registrima koje Financijska agencija vodi temeljem zakonskih propisa, prolaze proces računske i logičke kontrole, čime se jamči njihova točnost, potpunost, pouzdanost i usporedivost.

Ovime su svi podaci potrebni za kvalitetno donošenje poslovnih odluka dostupni na jednom mjestu, u info.BIZ servisu, što korisnicima štedi vrijeme. Iz prezentiranih informacija i podataka moguće je dobiti jasnu sliku o makro i mikro okruženju u kojem poduzetnik posluje, kroz seriju podataka i pokazatelja razdoblje od pet godina, po kojima je svakog pojedinog poduzetnika moguće uspoređivati s njegovom konkurencijom u istoj grani djelatnosti (na četiri hijerarhijske razine) i na svim teritorijalnim razinama.

S obzirom da je potreba za korištenjem podataka iz financijskih izvještaja kontinuirana, važno je istaknuti da se informacije i podaci prezentirani u info.BIZ servisu ažuriraju na dnevnoj razini. U slučaju info.BIZ servisa, riječ je o suvremenom poslovnom servisu, korištenjem kojega je moguće provesti kvalitetnu analizu primjenom različitih postupaka, kao što su horizontalna i vertikalna analiza te izračun pokazatelja i skupine pokazatelja. Na taj su način dostupne informacije o sigurnosti i uspješnosti poslovanja poduzeća. Ako znamo da pokazatelje koristimo pri analizi godišnjih financijskih izvještaja te da su neizostavan alat kontrolera, vrijednost  info.BIZ servisa je tim veća jer su u njemu dostupni izračuni za 33 pokazatelja, svrstana po skupinama pokazatelja likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti, ekonomičnosti i profitabilnosti. 

Financijska agencija je još 2010. godine razvila metodologiju za izračun kreditnog rejtinga poduzetnika temeljenu na procjeni vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza (eng. Probability of Default, PD) kao osnovnog faktora rizika. Definicija statusa neispunjavanja obveza, odnosno defaulta, ispada ili zastoja u plaćanju, ovisno o terminologiji, polazište je za izgradnju rejting sustava i razvoja prediktivnih modela za procjenu kreditnog rizika, odnosno vjerojatnost materijalizacije izloženosti kreditnom riziku što dovodi do direktnih i indirektnih gubitaka s kojima se kreditna institucija ili drugi vjerovnici suočavaju u slučaju nemogućnosti naplate svojih potraživanja od dužnika. Rejting skala Fine usklađena je s Basel III smjernicama i jedinstvena je za sve veličine poduzetnika, a ocjene kreditnog rejtinga usporedive su s ocjenama koje dodjeljuju poznate bonitetne agencije Moody's i S&P. Slijedom navedenoga za sve je poduzetnike, pravne i fizičke osobe obveznike poreza na dobit, u info.BIZ servisu izračunana i prezentirana ocjena financijskoga rejtinga.

Osim toga, u info.BIZ servisu raspoloživo je više od 250 kriterija pretrage, što omogućava kreiranje skupa odnosno baze podataka sukladno potrebama korisnika uz mogućnost brzog eksporta adresnih i financijskih podataka i pokazatelja u Excel formatu pogodnom za daljnju analizu.

Stoga možemo zaključiti da prezentirani izvori informacija i podataka dostupni u info.BIZ servisu njihovim korisnicima služe za kvalitetno donošenje poslovnih odluka, što je temelj svakog dobrog upravljanja kojim se želi osigurati opstojnost i uspješnost poduzeća.

image
foto
18. travanj 2024 15:03