Ukratko
StoryEditor

U lipnju 2020. u Hrvatskoj će se okupiti svjetska elita iz područja trgovanja vrijednosnim papirima

03. Prosinac 2019.
SKDD ANNA

Hrvatska će od 17. do 19. lipnja iduće godine biti domaćin Opće skupštine ANNA kao i događanja ‘ANNA susreće tržište’, odlučeno je na Izvanrednoj glavnoj skupštini tog udruženja koja se od 27. do 29. studenog održala u urugvajskom glavnom gradu Montevideo.

ANNA je svjetsko udruženje nacionalnih kompanija odnosno agencija koje dodjeljuju jedinstvene identifikacijske oznake nematerijaliziranim vrijednosnim papirima (ISIN), čime je omogućeno prepoznavanje i trgovanje vrijednosnim papirima svugdje u svijetu, neovisno o tome u kojoj je državi vrijednosni papir izdan.

Za organizaciju Opće skupštine država članica ANNA-e, u ime Hrvatske, kao punopravni član tog udruženja zaduženo je Središnje klirinško depozitarno društvo d.d. (SKDD).

- Izuzetna nam je čast što ćemo organizirati ovako velik značajan događaj u Hrvatskoj i to u samoj završnici predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Prigoda je to da i SKDD doprinese prezentaciji Hrvatske u Europi, ali i svijetu. Osobito nas veseli što ćemo u okviru Opće skupštine organizirati i tradicionalni događaj ‘ANNA susreće tržište’, kako bismo sudionike pobliže upoznali s domaćim tržištem kapitala i njegovim potencijalima , ali i s kulturnom i povijesnom baštinom Hrvatske - istaknula je Dora Matošić, predsjednica Uprave SKDD-a, dodavši kako sad predstoji odluka o tome koji će hrvatski grad biti odabran za organizaciju ovog događanja. 2019. godine domaćin ljetnog okupljanja ANNA-e bio je njemačka financijska prijestolnica Frankfurt.

ANNA djeluje više od 20 godina s misijom utemeljenja visokih standarda radi stvaranja formalnog okvira za dodjeljivanje identifikatora vrijednosnih papira radi postizanja sigurnog, pouzdanog i točnog sustava koji omogućava korištenje vrijednosnih papira na svjetskom tržištu kapitala, kao i investiranje i protok kapitala neovisno o nacionalnim granicama.

Članice ANNA-e moraju udovoljavati visokim standardima u načinu registracije nematerijaliziranih vrijednosnih papira i održavanju ispravnosti podataka te njihovoj aktualizaciji pri pružanju usluga izdavateljima vrijednosnih papira. U Hrvatskoj je upravo SKDD zadužen i ovlašten za dodjelu ISIN oznake.

Ujedno, ANNA je odgovorna za nadgledanje nacionalnih kompanija, odnosno agencija za dodjeljivanje ISIN-a, radi postizanja usklađenosti sa standardima u poslovanju, tehnologiji i kvaliteti podataka.

SKDD je društvo koje posluje kao središnji depozitorij vrijednosnih papira, odnosno registar nematerijaliziranih vrijednosnih papira gdje se u obliku elektroničkih zapisa vode podaci o izdavateljima, vrijednosnim papirima, računima vrijednosnih papira i imateljima vrijednosnih papira, kao i drugi podaci predviđeni zakonom.

Podsjetimo, SKDD svoju djelatnost primarno obavlja na temelju Zakona o tržištu kapitala, a njegov rad nadzire Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, u skladu sa Zakonom o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga. SKDD pruža usluge upravljanja središnjim depozitorijem nematerijaliziranih vrijednosnih papira, vođenja središnjeg registra financijskih instrumenata, upravljanja sustavom poravnanja i namire transakcija vrijednosnim papirima sklopljenih na uređenom tržištu i multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) ili izvan uređenog tržišta i MTP-a (OTC transakcije), zatim obavlja usluge vezane uz korporativne akcije, poslove pohrane dionica u postupcima preuzimanja dioničkih društava, poslove isplate iz nematerijaliziranih vrijednosnih papira, pruža usluge povjereništva te određuje jedinstvene identifikacijske oznake nematerijaliziranih vrijednosnih papira (ISIN i CFI oznake).

Misija SKDD-a je pružanje vrhunske usluge svim dionicima učinkovitim i odgovornim upravljanjem središnjim depozitorijem nematerijaliziranih vrijednosnih papira te upravljanjem sustavom poravnanja i namire transakcija vrijednosnim papirima, uz primjenu međunarodnih standarda, suvremenih tehnologija i pridržavanjem standarda društveno odgovornog poslovanja. Pritom nastoji osigurati nepristranost, objektivnost i profesionalnost u obavljanju svih poslovnih aktivnosti.

Vizija SKDD-a je održati poziciju jedne od najkvalitetnijih i najuglednijih infrastrukturnih institucija na tržištu kapitala u Republici Hrvatskoj te stvoriti preduvjete za daljnji razvoj, integritet tržišta kapitala te uključenje u europske integracijske tokove pružajući kvalitetne i raznovrsne usluge ulagateljima, članovima, odnosno svim korisnicima usluga SKDD-a, domaćim i inozemnim.

19. travanj 2024 21:35