Lider trend
StoryEditor

Bez čega ne mogu Hrvati?

20. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Opremljenost kućanstava trajnim dobrima vrlo je važna za organizaciju života ukućana, a bez čega ne mogu Hrvati pokazalo je Gfk istraživanje. Pokrivenost kućanstava telefonom je na razini od 99 posto. Fiksnu kućnu liniju ima ukupno oko 85 posto kućanstava a broj fiksnih linija i dalje je u malom padu.

Oko 6 posto kućanstava ima posebno i fax uređaj za primanje i slanje poruka putem fiksnog telefona. Posjedovanje mobitela se stabiliziralo na razini od oko 90 posto kućanstava u kojima postoji barem jedan takav uređaj - najviše u Dalmaciji (96 posto), zatim u Istri s Primorjem, te Zagrebu, a najmanje u Slavoniji i Lici, Kordunu, Banovini (po 84 posto).Prosječan broj mobitela po kućanstvu je 2,5 komada ( kod kućanstava s višim prihodima / preko 8.000 kuna - kreće se između 2,9 do 3,4). U 16 posto kućanstava nalazi se barem jedan smartphone / blackbery / iPhone ( kod kućanstava s preko 11 tisuća kuna mjesečnih prihoda posjedovanje pametnih telefona iznosi oko 57 posto ).

Klasični prozor u svijet - TV prijemnik prisutan je u gotovo svim kućanstvima (98 posto). Blizu polovine kućanstava (44 posto) ima TV prijemnik s ravnim ekranom / plazma ili LCD (kućanstva s najvišim prosječnim mjesečnim primanjima imaju i naviše televizora s ravnim ekranom – 81 posto, dok je to kod kućanstava s najnižim mjesečnim primanjima samo 9 posto). Prosječan broj TV prijemnika po kućanstvu je 1,4 (u Zagrebu -1,8 ili kod obitelji s 4 ili više članova - 1,9, te kod kućanstava s visokom primanjima 2,1).Satelitskom antenom opremljeno je 21 posto kućanstava a oko 22 posto kabelskom televizijom. Proizvod koji posebno ukazuje na «suvremenu pismenost je osobno računalo / kompjuter te je kao - stolni PC / laptop / notebook prisutan u gotovo 70 posto kućanstava (u prosjeku ima 1,3 računala po kućanstvu; kod onih s najvišim primanjima – 1,7). Ukupno najviše računala, bez obzira na vrstu, imaju kućanstva u Istri s Primorjem (80 posto), te u Dalmaciji (76 posto) i Zagrebu (74 posto). U kućanstvima s najnižim prosječnim mjesečnim primanjima računala su zastupljen sa svega 17 posto, dok je to kod kućanstava s 8 i više tisuća kuna između 88 i 98 posto.

Klasično stolno računalo nalazi se u oko 54 posto kućanstava, a prijenosno / laptop / notebook ima oko 33 posto kućanstava (najviše u kućanstvima s višim i visokim primanjima (42 do 69 posto).S druge strane, priključak na Internet ima 65 posto kućanstava (najviše u Istri s Primorjem (73 posto), te Zagrebu i Dalmaciji (71 posto). Dok je priključak na Internet prisutan u samo 17 posto kućanstava s najnižim mjesečnim primanjima, kod onih s preko 8 tisuća kuna kreće de između 87 i 92 posto. Video kameru (za snimanje) ima 14 posto kućanstava. Tu je i digitalna kamera s oko 15 posto kućanstava (Zagreb – 19 posto).Fotoaparat se nalazi u preko 63 posto kućanstava ali digitalni foto aparat ima već 49 posto kućanstava – prednjači Istra s Primorjem – 61 posto kućanstava, pa Zagreb s 55 posto.Samostalni radio prijemnik ima 41 posto kućanstava, a u okviru Hi-Fi uređaja / CD playera - 37 posto. Prijenosni „player“ ima 16 posto kućanstava.Perilica rublja je također maksimalno prisutna u kućanstvima – 97 posto. Dodatni aparat za sušenje rublja ima pak samo 12 posto kućanstava (Zagreb – 17 posto).Jedan od aparata koji bi svakako dobro došao svima – stroj za pranje posuđa – ima približno 38 posto kućanstava. Dosta iznad prosjeka nalazi se u kućanstvima Istre s Primorjem, te Dalmacije – oko 55 posto. Promatrano prema mjesečnim prihodima najviše je zastupljen u kućanstvima s najvišim primanima - 74 posto a minimalno kod onih s niskim prihodima – samo 10 posto. Dok hladnjak (sa ili bez zamrzivača) posjeduje 99 posto kućanstava, potrebno je naglasiti da 48 posto kućanstava ima još i poseban uređaj – zamrzivač, koji je više od prosjeka zastupljen upravo u naseljima do 2 000 stanovnika – 66 posto i tako im osigurava stalnu opskrbu određenim vlastitim proizvodima i zalihama drugih prehrambenih artikala budući im svakodnevno kupovanje hrane nije ‘pri ruci‘. U gradovima s preko 100 tisuća stanovnika zamrzivač je prisutan u samo 22 posto kućanstava. Praktičnu mikrovalnu pećnicu ima oko 53 posto kućanstava, a aparat za kuhanje espreso kave 12 posto.

U novije vrijeme kućanstva su se opremila i s klima uređajima pa tako danas oko 34 posto kućanstava ima takav uređaj (najviše u Dalmaciji – 61 posto te u Istri s Primorjem – 51 posto).Na listi trajnih dobara je i osobni automobil za kojeg blizu 75 posto kućanstava navodi posjedovanje (prosjek je 1,2 automobila po kućanstvu). Najviše ih imaju kućanstva u Istri s Primorjem (1,4) te u Zagrebu (1,3). Oko 10 posto kućanstava ima motor/skuter.

Bicikl posjeduje oko 53 posto kućanstava, najviše u naseljima od dvije do deset tisuća stanovnika – 59 posto, dok ga u gradovima s preko 100 tisuća stanovnika ima u 43 posto kućanstava. Stan ili kuća su također dominantno u privatnom vlasništvu – preko 77 posto kućanstava. Vrt oko kuće ima oko 56 posto kućanstava (najviše - 82 posto u naseljima do 2 tisuće stanovnika, a 30 posto u gradovima preko 100 tisuća stanovnika). Kuću za odmor / vikendicu posjeduje oko 14 posto kućanstava, najviše onih iz gradova s preko 100 tisuća stanovnika – 25 posto.

26. travanj 2024 10:59