Lider trend
StoryEditor

Hrvatski političari govore poput slavenskih guslara

15. Prosinac 2015.

[gallery columns="5" ids="221768,221769,221770,221771,221772"]

Hrvatski političari nemaju unaprijed napisane govore, već improviziraju. Kreativnost im je poput slavenskih guslara, a ženski političarke bolje su pripremljene od svojih muških kolega.

To su neki zaključci iz knjige ’Politička retorika u Hrvatskoj’ autorice Vinke Drezge. U dvadeset i četiri isječaka iz razgovora prominentnih hrvatskih političara autorica analizira njihovu retoriku u 10 kategorija, a cilj knjige trebao bi biti prema Drezgi, podići kulturu razgovora i kvalitetu retorike u hrvatskom društvu. Kao najbolje retoričare u Hrvatskoj politici navodi Ivu Sanadera i Stjepana Mesića.

– Sanader je bio akademske naobrazbe, dramaturški vješt govornik, dok je Mesić bio prirodno talentiran govornik, koji je samo pratio svoj instinkt, te svakoj rečenici dodao dozu humora, makar se radilo i o najozbiljnijim temama, objašnjava Drezga, te dodaje kako su oboje uspješno odaslali poruke publici sa malim brojem riječi, što je često i najbolji pristup.

Karamarko treba vježbati osmijeh, a Milanović se odmah nakon završetka kampanje vratio nepromišljenom poslu političkog komentatora, a ne političkog retoričara, koje njegova pozicija zahtjeva.

- Nitko tako suptilno ne hvali, niti kudi kao Vinka Drezga, kojoj je nesumnjivo pomoglo veliko iskustvo u novinarstvu, zaključio je recenzent knjige Goran Marić, dosadašnji HDZ-ov saborski zastupnik, te autor knjige ’Slom lažnog proroštva’.

Predstavljanju knjige između ostalih nazočili su i Jadranka Kosor, Mirela Holy, Željka Antunović, Luka Bebić i Vilibor Sinčić.

26. travanj 2024 19:53