Lider trend
StoryEditor

Na nebu nema krize, leti se povoljno i na razne strane svijeta

21. Travanj 2012.

Pitanje je imaju li Hrvati izlaz iz svakodnevnice kojom hara kriza, no ako ništa drugo, naše zračne luke, domaća aviokompanija te strane tvrtke nude bar kratkotrajni bijeg.

Za one koji su u čarapi sačuvali poneku kunu ponude putovanja do brojnih odredišta uglavnom su povoljne. Tako Damir Ružić, direktor Operativnog sektora u Zračnoj luci Rijeka, kaže da najveći promet ostvaruju na letovima prema Kölnu. U odnosu na 2009. preklani im je promet pao za 20-ak posto, ali lani im se povećao za 36 posto.– Ove godine trebao bi se nastaviti uzlazni trend od 10-ak posto. Povećali smo broj niskotarifnih tvrtki, čija je cijena karata pristupačnija putnicima, i uključili se u projekte udruženog oglašavanja Hrvatske turističke zajednice, što je bio dobar potez u krizi – kaže Ružić.Osim izravnih letova Ružić napominje da su Germanwingsove baze u Kölnu i Stuttgartu, što znači da su povezani s gotovo cijelom Europom jer se s odredišta kao što su Frankfurt i London putovanje može nastaviti bilo kamo. Omogućen je i let na dodatna odredišta, primjerice Tel Aviv.

Kvalitetom na krizuTomislav Žepina, voditelj Službe komercijalnih poslova u ZL-u Zadar, kaže da najveći promet ostvaruju na ruskim, skandinavskim i britanskim odredištima. Promet se jako povećao s 2009. na 2010., 30 posto, a s 2010. na 2011. bio je manji, četiri posto. Do sada su potpisali mnoge ugovore, od kojih su najvažniji s aviokompanijama kao što su Ryanair, Germanwings, Lufthansa, Intersky, Malmö Aviation, OLT Express, Eurolot, Scandjet, Croatia Airlines i Danube Wings.– Ove godine očekujemo rast od 25 posto, dakle očekivani broj putnika trebao bi premašiti brojku od 350 tisuća. Recesija se kod nas nije toliko osjetila, dapače, ovih recesijskih godina ZL Zadar bilježio je stalan rast prometa. Uložili smo sve snage u pregovaranje s kompanijama koje već lete na ZLZ, ali i s novima, zato će se rezultati ove godine itekako vidjeti – poručuje Žepina.

Njegov kolega iz ZL-a Split Pero Bilas također se ima čime pohvaliti jer kaže da će u ovogodišnjoj ljetnoj sezoni biti povezani sa 76 odredišta. Najvažnija su tržišta njemačko, skandinavsko, britansko, francusko i rusko. Najavljeno je sedam novih odredišta: Barcelona, Beograd, Bern, Madrid, Rotterdam, Varšava i Venecija. Uz domaće aviokompanije Croatia Airlines i Trade Air prijevoz će realizirati 43 inozemne aviokompanije s kojima se upravo potpisuju ugovori. Godine 2009. imali su 1,115 milijuna putnika; 2010. letjelo ih je 1,22 milijuna (rast 9,3 posto); 2011. broj se popeo na 1,3 milijuna (rast od 6,6 posto).– Na recesiju smo odgovorili povećanjem kvalitete usluga, uvođenjem novih servisa i održivom politikom cijena – objašnjava Bilas.

Nove ljetne linijeIz naše najveće domaće aviokompanije Croatia Airlinesa, članice udruge Star Alliance, poručuju da će i u ovogodišnjoj turističkoj sezoni putnicima ponuditi još kvalitetnije i povoljnije mogućnosti putovanja na europska odredišta. Uvode se nove sezonske linije na mnogim tržištima, a povećava se i broj tjednih letova na dosadašnjim linijama. Zrakoplovi tvrtke izravno će povezivati Hrvatsku i 25 europskih odredišta, a u suradnji s partnerima, osobito onima iz udruge Star Alliance, i s cijelim svijetom. Lani je samo na letovima Croatia Airlinesa između Hrvatske i Njemačke prevezeno otprilike 100.000 putnika, a ove godine očekuje ih se 10-ak posto više.Najviše putnika bilježi se na letovima iz Zagreba u Frankfurt, jedno od najvećih transfernih čvorišta u Europi, odakle putnici imaju povoljne mogućnosti priključnih letova za odredišta diljem svijeta. Croatia Airlines u suradnji s Lufthansom putnicima na toj liniji nudi četiri leta na dan. U domaćem su prometu osim svakodnevnih redovitih letova planirane sezonske linije Zagreb – Bol na Braču te Osijek – Split.

Dobri rezultatiUnatoč utjecaju globalne krize kompanija je zadržala rast putničkog prometa na sezonskim linijama u posljednje tri godine. To je učinjeno strateškim tržišnim pozicioniranjem i usmjerenjem na nova tržišta, odnosno razvijanjem mreže europskih odredišta. Vrijedi napomenuti da je ukupan broj putnika lani porastao za 15 posto u odnosu na 2010. (prevezeno je 1,878.976 putnika), što je najbolje ostvarenje u povijesti kompanije.

– Konkurentnost na tržištu postizala se prilagodbom letnog reda potrebama putnika, racionalizacijom strukture flote, npr. dio letova obavio se zrakoplovom Dash 8-Q400 umjesto s Airbusom 319/320, te stalnom ponudom povoljnih cijena zrakoplovnih karata. Tako je lanjsko 15-postotno povećanje putničkog prometa bilo gotovo dvostruko veće od rasta putničkog prometa u hrvatskim zračnim lukama, koji je iznosio 8,6 posto, zbog čega je rezultat Croatia Airlinesa još vrjedniji. Tržišni udio kompanije povećao se za dva postotna boda, tj. s 34 posto na 36 posto udjela – poručuju iz domaće aviokompanije.

Ponuda domaćih zračnih luka• Zračna luka Rijeka:Köln, Stuttgart, Berlin (prijevoznik Germanwings),Stockholm, London – Stansted (Ryanair)London – Heathrow, Barcelona (Croatia Airlines)Frankfurt (Condor Airlines)Innsbruck (Austrian Airlines)Oslo (Norwegian AS)Košice (Vip Wings)Vilnius (Small Planet)Bern (SkyWork)Kalinjingrad (AK Bars Aero)Göteborg (Malmo Aviation)Kijev (Khors Aircompany)

• Zračna luka Zadar:Pariz, Frankfurt, Zürich, München, London (East Midlands), Bruxelles, Karslruhe, Marseille, Düsseldorf, Billund, Oslo, Stockholm, Köln, Stuttgart, Berlin, Friedrichshafen, Bratislava, Moskva, Varšava, Zagreb, Pula

• Zračna luka Split*London, Zagreb, Pariz, Köln, Oslo, Moskva, Stuttgart, Stockholm, Frankfurt, Rim, Berlin, Kopenhagen* Ostvaruju 55 posto ukupnog prometa.

• Zračna luka Dubrovnik:Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Španjolska, Norveška, Irska, Belgija, Švedska, Italija, Rusija, Austrija, Češka, Izrael, Finska, Poljska, SAD, Nizozemska, Turska, Japan, Švicarska, Ukrajina, Portugal, Danska, Slovačka, Estonija, Bugarska, Kanada, Rumunjska, Grčka, Luksemburg

26. travanj 2024 06:43