Lider trend
StoryEditor

Nova Toyota Land Cruiser je polivalentan i znatno štedljiviji

26. Ožujak 2016.

Ikona automobilizma ugled je stekla u bespućima Afrike, ali i na europskim autocestama. Nova generacija Land Cruisera nastavlja istim putem, a to znači da nije samo riječ o šminkerskom automobilu

Toyota Land Cruiser proizvodi se još od 1951. Taj podatak jasno pokazuje da je riječ o ikoni automobilizma koja je svoj ugled stekla u afričkim bespućima, ali i na autocestama Europe. Nova generacija Land Cruisera nastavlja istim putem, a to znači da nije samo riječ o šminkerskom automobilu, već o vozilu koje će bez ikakvih problema sići s asfalta, pa čak se i njime može krenuti u ozbiljne izvancestovne avanture. Uz redizajn novi Land Cruiser zadržao je prepoznatljiv izgled i samo je blago evoluirao. Unutrašnjost je dotjerana, ali, iskreno, taj dio priče nije nikada bio ‘forte‘ japanskih proizvođača, pa nije ni sada takav da netko ostane bez daha kad sjedne u Land Cruiser. Kvaliteta nije upitna, opremljenost također, ali dizajneri se nisu baš prepustili mašti pri crtanju unutarnjeg prostora.

Novi motor

Velika je novost novi motor koji u teoriji razvija istu snagu od 177 konja, ali sada uz zapreminu od 2,8 litara umjesto dosadašnje 3. Najveći je plus novog motora prilično niža potrošnja od samo 8,5 l/100 km i manje onečišćivanje (194 g/km CO2 umjesto 224 g/km CO2). Performanse nisu spektakularne jer 12,5 sekundi do stotke i najveća brzina od 175 km/h sigurno danas nisu glavni prodajni argument kada konkurenti razvijaju brzine i do 250 km/h. Međutim, kad skrenete s ceste i kada vozači drugih kvaziterenaca zastanu u blatu ili na nekoj uzbrdici, Land Cruiser tek se zagrijava.

Za dan i večer

Toyota nije samo šminkerski automobil, već je riječ o pravom trajnom radnom stroju koji vas nikada neće iznevjeriti. Istodobno, Land Cruiserom možete slobodno ići na neki glamurozni večernji izlazak i opet ćete biti u prvom planu.

Upravo je ta polivalentnost najveći adut Land Cruisera u odnosu na konkurenciju. U Hrvatskoj dodali bismo također da Land Cruiser ima i pozitivan imidž, odnosno njegovi vlasnici imaju pozitivan društveni status i automobil nije toliko uočljiv.

Cijena ipak nije simbolična i u paketu opreme Executive Land Cruiser stoji 573.900 kuna. Doduše, postoji i skromnija bazna verzija od 465.900 kuna, ali obično onaj tko se odluči za Land Cruiser, baš i ne štedi na automobilu. 

02. svibanj 2024 22:28