Lider trend
StoryEditor

Opel Astra - Nova zvijezda u svijetu kompaktnih vozila

10. Listopad 2015.

Poznato je da borba između Opela i Volkswagena u klasi kompaktnih vozila traje već desetljećima. Dosad je VW uglavnom pobjeđivao jer je Golf uvijek bio malu stepenicu iznad Kadetta i kasnije Astre kada je u pitanju prodaja. No u Hrvatskoj je Astra često poremetila planove VW-a, a to namjerava i s novom generacijom, koja je nedavno ekskluzivno, čak premijerno, predstavljena u Zagrebu.

Posljednje promjene kod Astre dogodile su se 2012. godine. Novi model ne nudi neka revolucionarna rješenja već je ostao u određenoj dizajnerskoj mjeri na tragu prethodnika, a u velikoj mjeri na tragu ostalih novih modela iz koncerna.

Dovoljno komfora i luksuza Astra može ovisno o konfiguraciji biti vrlo atraktivno, gotovo sportsko vozilo, a opet ponekad i pravi klasični obiteljski kompakt kakav se traži u Hrvatskoj. U unutrašnjosti instrumentna ploča ima uobičajene okrugle pokazivače, a centralni greben veliki ekran. Razina opreme ovisi o paketu i željama kupca, ali već i standardna izvedba nudi dovoljno komfora i sigurnosti.Na početku prodaje Astra će se nuditi s tri benzinska i dva dizelska motora. Zanimljivo je da svi imaju više od 100 konja, a najslabiji benzinac ima tri cilindra i razvija najveću snagu od 105 konja. Naravno da je potpomognut turbopunjačem te dolazi s ručnim mjenjačem. Opel se među prvima priklonio trocilindričnim motorima i stoga je bio logičan korak da se nađe i u novoj Astri. U ponudi su također i verzije sa 125 i 150 konja, koje imaju nazovimo to klasične četverocilindrične motore.

130 kg manje Ponuda dizelaša znatno je manja u startu negoli je to kod Golfa i trenutačno je Astra dostupna u verzijama od 110 i 136 konja. Astra se uvijek smatrala prilično teškim vozilom i stoga su inženjeri kod nove izvedbe radili na dijetnom programu i u tome su uspjeli jer vaga pokazuje 130 kilograma manje. Nova će Astra u Hrvatskoj biti sigurno tražena roba, kao što je bio slučaj i s prethodnim generacijama i sigurno će se naći u top 5 najtraženijih automobila.

30. travanj 2024 23:29