Lider trend
StoryEditor

Opel Astra Sedan Drive 1,6 - Klasični prtljažnik dobro se uklopio u novi dizajn

29. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Kad se od primarno ‘hatchback’-automobila stvara limuzina, glavni je problem kako će se novi stražnji kraj uklopiti u cjelinu. Taj prtljažnik katkad strši poput loše izvedene plastične operacije.

Srećom, Opelovi plastični kirurzi napravili su dobru operaciju nakon koje pacijent izgleda sasvim pristojno, odnosno prtljažnik u sedan-verziji kao da je uvijek bio ondje. Astra u toj verziji doima se poput prave male limuzine, a poznato je da naši kupci vole taj klasični oblik koji vozilu možda daje dimenziju za broj većeg automobila. Kako bilo, klasični prtljažnik ima obujam od 460 litara.

Dodatna oprema

Ostatak vozila jednak je kao ‘hatchback’-izvedba Astre. Za razliku od nekih konkurenata koji nastoje očistiti prostor ispred vozača, Opel se odlučio za komandnu ploču s bezbroj prekidača koja izgleda bogato i noću svijetli poput manjeg zrakoplova. Testirani model nosi oznaku Drive i ima malo više dodatne opreme u odnosu na sasvim dobro opremljenu izvedbu Enjoy. Uz to, vozilo je opremljeno nekim opcijama poput električne ručne kočnice (koja, prema našemu mišljenju, nije nužna), zatim korisnim bi-ksenonskim svjetlima i odličnim jačim audiosustavom.

Snažan i štedljiv

Prava je novost 1,6 litreni dizelski motor koji u ovoj verziji razvija 136 konja. I doista možemo reći da je riječ o odličnom agregatu koji je dovoljno snažan, a opet štedljiv. Tako do stotke automobil dolazi u 10,1 sekundu i razvija najveću brzinu od 205 km/h. Motor je ugodan u vožnji, ima odličan okretni moment i zapravo je gotovo nevažno u kojoj ste brzini jer uvijek konkretno potegne. Opel najavljuje potrošnju od 3,9 litara, ali kao i uvijek valja računati s realnih pet litara, što je i dalje izvanredan rezultat jer se tim automobilom možete doista brzo voziti. Ovjes je namješten da bi vožnja bila udobna, što je, naravno, pravo rješenje s obzirom na namjenu Opel Astre Sedan.

Cijena početne izvedbe Enjoy sa 136 konja zanimljivih je 144.500 kuna, a testna izvedba s nekim korisnim opcijama stoji 177.400 kuna. Astra Sedan u dizelskoj verziji zanimljiva je mala limuzina koja možda ne ostavlja bez daha, ali nudi razumno rješenje za današnja vremena.

30. travanj 2024 23:28