Lider trend
StoryEditor

Stres možemo okriviti i za nakupljene kilograme

24. Veljača 2017.

Veza između nakupljanja kilograma i stresa još je jednom potvrđena u istraživanju objavljenom u magazinu Obesity u kojemu je u četverogodišnjem periodu mjerena razina kortizola u kosi nad 25.000 muškaraca i žena. Oni s najvišim razinama ‘hormona stresa‘ su ujedno bili i oni koji su imali najviše kilograma i najveći opseg struka.

Ovi zaključci podupiru prijašnja istraživanja u kojima se  tvrdi kako stres djeluje kao okidač nezdravim navikama poput konzumiranja hrane koja obiluje šećerom i mašću. Također, visoke razine kortizola mogu utjecati na metabolizam i pohranu masti, čime se implicira da se na težini može dobiti i bez promjene prehrambenih navika.

>>> Tihi znaci dijabetesa koje ne smijemo zanemariti

Posebno je važna veza između visoke razine kortizola i nakupljenih kilograma oko struka, što je faktor rizika za razvoj srčanih bolesti ili dijabetesa.

U istraživanju objavljenom u Obesityu svi ispitanici imali su više od 54 godine te se ističe da se zaključci ne odnose na mlađe osobe. Glavna preporuka svodi se na to da se zdrave navike poput vježbanja i zdrave prehrane zadrže i tijekom stresnog perioda.

27. travanj 2024 15:34