Hrvatska
StoryEditor

200 najboljih kompanija desetljeća prema novostvorenoj vrijednosti

17. Ožujak 2021.
Rang-listu najboljih predvode Hrvatski Telekom i Ina. HT je od 2010. do 2019. ostvario najveću ukupnu novostvorenu vrijednost od gotovo 3,3 milijarde eura, a Ina ima najbolji prosjek u toj kategoriji – 375 milijuna eura na godinu

Teško je predočiti si koliko zapravo vrijedi iznos od 3,3 bilijuna kuna. Toliki je, naime, prihod koji je u proteklom desetljeću (2010. – 2019.) ostvarilo 2216 najboljih hrvatskih kompanija s Liderovih lista u godišnjim publikacijama '500 najboljih'. A da bismo shvatili o kakvoj je veličini riječ, to je samo 200 milijardi kuna manje od hrvatskog BDP-a, koji je u tih deset godina iznosio ukupno oko 3,5 milijardi kuna.

Od tih 2216 kompanija u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera izdvojili smo 200 najboljih, odnosno one koje su u tom razdoblju iskazale najveću novostvorenu vrijednost, uz uvjet da su se barem osam puta plasirale među 1000 najboljih.

One su u tih deset godina ostvarile 425 milijuna kuna novostvorene vrijednosti (NSV). Zato smo ih, vjerujemo s punim pravom, nazvali pokretačima hrvatskoga gospodarstva.

Listu predvode Hrvatski Telekom i Ina. HT je ostvario najveći ukupni NSV od gotovo 3,3 milijarde eura, a Ina je ostvarila najveći prosječni NSV od 375 milijuna eura na godinu (jer je dvije godine 'pauzirala' na listi pošto je iskazala gubitak). Među prvih deset su još tri najveće banke – Zaba (3.), PBZ (4.) i Erste (7.), te Pliva (10.).

Čak četiri državne tvrtke u TOP 10

Ni preostale četiri tvrtke svaka za sebe ne predstavljaju iznenađenje: HEP – ODS (5.), HEP (6.), Hrvatske šume (8.) i HP – Hrvatska pošta (9.). No, ovaj kvartet valja izdvojiti jer je riječ o tvrtkama u državnom vlasništvu. Doda li se tome Ina (koja je u gotovo 50-postotnom vlasništvu hrvatske države), dolazimo do svakodnevne jadikovke o prevelikom utjecaju državnog sektora na gospodarstvo.

S druge strane, na listi nema nekih tvrtki koje su u ovih deset godina ostvarile veliki NSV, ali nisu imale konstantnost na listi. Primjerice, Konzum je u šest godina ostvario 171 milijardu eura NSV-a, a Zagrebački holding u sedam godina 160 milijardi, i samo prema tome kriteriju zauzeli bi sedmo, odnosno osmo mjesto, a Holding je u zadnjih sedam godina ostvario šesti po veličini NSV.

Najbolje tvrtke u deset su godina podigle novostvorenu vrijednost za 34 posto, prihode za 15,8 posto, broj zaposlenih za 13,8 posto i dobit za 27,2 posto

Na listi nisu još neke tvrtke koje su od 2010. do 2019. – u godinama kad su pozitivno poslovale – ostvarivale veliki NSV, poput 3. maja, HRT-a, Lidla, Addiko banke, Brodotrogira, HAC-a, Jamnice (plus)…

Vodeći prema prihodima, dobiti i izvozu

Kad se gledaju pojedine kategorije, pet vodećih rezultata prema prihodu i dobiti zauzimaju tvrtke iz TOP 10 prema NSV-u. Najveće prihode ostvarili su, naime, Ina, HEP, HT, Zaba i HEP – ODS, a najveću dobit iskazali su HT, PBZ, Zaba, Ina i HEP.

Isto vrijedi i za broj zaposlenih (ovdje smo gledali samo 2019.). U vrhu su HP, Hrvatske šume, HEP – ODS i HT, uz jednu iznimku – Valamar riviera je prema tom kriteriju na visokoj četvrtoj poziciji, a prema NSV-u na 18.

Ovaj zakon velikih brojeva ne vrijedi za izvozne rezultate. Doduše, na prva dva izvoznička mjesta su Ina i Pliva, ali slijede Valamar (na 18. mjestu), Končar – energetski transformatori (30.) i Ericsson Nikola Tesla (13.).

'Priručna' konsolidacija rezultata poslovanja

U ovom prilogu promatrali smo nekonsolidirane rezultate kompanija. To znači da se među 200 najboljih pojavljuju i Podravka i Belupo; Adris se odnosi samo na holdinško društvo, ali uz njega su i Croatia osiguranje, Maistra i HUP Zagreb; Atlantic je zastupljen s Atlantic Tradeom i Atlantic Cedevitom…

Kad bismo tako rezultatima matične kompanije pribrojili rezultate dviju tvrtki kćeri, HEP – ODS-a i HEP – Proizvodnje, HEP bi generirao najveću novostvorenu vrijednost u iznosu od 4,8 milijardi eura, što je više od 1,5 milijardi eura više od HT-ova najvećega pojedinačnog iznosa.

Ova 'priručna konsolidacija' (jer ovdje je riječ tek o zbrajanju) promijenila je samo raspored, a ne i članstvo u TOP 10 najvećih stvaratelja nove vrijednosti. No, ovakvo zbrajanje 'pogurnulo' bi naprijed na listi niz tvrtki. Podravka (s Belupom) sa 600 milijuna eura NSV-a dolazi na 925 milijuna eura. Zagrebačka pivovara (s Cervesiom) ima 747 milijuna eura, tri Fortenovine tvrtke (Ledo plus, PIK Vrbovec plus i Zvijezda plus) zajedno su skupile 681 milijun eura, Lukšićeva grupacija JLH-a s Plavom lagunom ima 583 milijuna eura, a braća Pivac (Kraš, Mesna industrija braća Pivac i PPK) dolaze blizu 563 milijuna eura, Agram (s Adriatic osiguranjem i Eurohercom) do 433 milijuna eura…

Posebno treba na ovome mjestu 'konsolidirati' Končarove tvrtke. Najbolja tvrtka iz te grupacije (Energetski transformatori) plasirana je na 30. mjesto. Međutim, na listi je svih deset godina bilo čak sedam Končarevih tvrtki, koje zbrojeno prelaze 1,08 milijardi eura novostvorene vrijednosti, i plasirale bi se na jedanaestu poziciju.

Kompletnu analizu i posebno izdanje Lidera s cijelom listom najboljih tvrtki desetljeća možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

15. travanj 2024 12:15