Hrvatska
StoryEditor

[30 ispod 30] Ivan Belas: S Robotiq.aijem planiram još jako puno ponuditi tržištu

14. Listopad 2020.
Ivan Belas

Spas od zamornih, ponavljajućih radnji, to je krajnji cilj razvoja u tvrtci Robotiq.ai čiji je suosnivač Ivan Belas, dvadesetdevetogodišnjak kojeg smo nedavno uvrstili na Liderovu listu 30 ispod 30. Naime, u njegovu poslovnom fokusu je razvoj softverskog robota, aplikacije koja simulira rad korisnika na računalu i poput digitalnog radnika zamjenjuje zaposleniku u obavljanju dosadnih, ponavljajućih radnji. Razumljivo je stoga da softverski robot i automatizacija koju nudi imaju magnetsku privlačnost za tvrtke iz svih dijelova svijeta i veliki tržišni potencijal.

- Trenutno mi je glavni fokus na razvoju novog proizvoda. Paralelno s time bavim se mentoriranjem i vođenjem kolega u razvojnom timu u Robotiq.aiu te istraživanjima novih tehnologija i mogućnosti koje potom pokušavam primijeniti u proizvodu kako bi našim klijentima omogućili što lakšu automatizaciju poslovanja - kaže Belas koji je poslovni put započeo na kao student četvrte godine FER-a. Želeći skupiti iskustvo u struci počeo je raditi u jednoj financijskoj instituciji i tamo usvajao znanja i stjecao iskustva koja su nadopunjavala sve ono što je učio na fakultetu. Iako su mu kolege bile sjajna podrška, shvatio je da to nije to.

- Nakon nekoliko godina provedenih tamo počeo sam osjećati da korporativno okruženje nije mjesto za mene i smatrao sam da se u takvom okruženju ne mogu ostvariti u potpunosti. Nove tehnologije i promjene koje one nose u svijetu su mi uvijek bile fascinantne i želio sam biti dijelom toga. Zato sam s nepunih 27 godina zajedno s kolegama Darkom Jovišićem i Markom Gudeljom osnovao Robotiq.ai koji se bavi automatizacijom poslovnih procesa - prisjeća se svojih početaka voditelj razvojnog tima u toj tvrtki.

Vjerujem u snagu tima i smatram da ako imate jak tim postići ćete sve što ste naumili. Ivan Belas

Pred njegovim je timom još mnogo posla jer je, kako kaže, razvoj tvrtke dugotrajan proces i uzima jako puno vremena. No, početni zanos oko vođenja tvrtke nije s vremenom splasnuo.

- Svaki trenutak trošim kako bih se približio cilju zbog kojeg sam prvotno, zajedno s partnerima, i pokrenuo cijelu priču, a to je da na najbolji mogući način unaprijedimo poslovanje naših klijenata. Jačanje tima, stalna poboljšanja proizvoda i korisničkog iskustva te širenje na nova tržišta samo su neki od kratkoročnih planova Robotiq-a. Imam jasne ciljeve za budućnost, a kroz ovu kompaniju planiram još jako puno ponuditi tržištu - izjavio je perspektivni mladi poduzetnik koji je već zaredao velika postignuća uspješnim plasmanom proizvoda na tržište gdje konkurencija nije nimalo laka.

18. travanj 2024 02:24