Hrvatska
StoryEditor

[30 ispod 30] Suosnivač STEMI-ja Luka Fućek: Nije nas zanimao biznis, samo smo se htjeli baviti zanimljivim stvarima

05. Studeni 2020.
Luka Fućek

Studentski projekti Luke Fućeka, Marina Trošelja, Antuna Vukičevića, Vlatka Klabučara i Josipa Vukičevića postali su tvrtka STEMI za koju danas u Hrvatskoj, a i šire, svi znaju. Kako i ne bi kad su tvorci fascinantnog šesteronožnog robota koji kombinira robotiku, programiranje, izradu mobilnih aplikacija i 3D modeliranje. Prilikom nominacije za Liderovu listu 30 ispod 30 poveli smo kratak razgovor s Lukom Fućekom, suosnivačem i tehnološkim direktorom STEMI-ja, koji posluje već gotovo pet godina i uspješno se probija u škole i na europska te američka tržišta ohrabrujući djecu i mlade da se bave inženjerstvom i znanošću.

- Rekao bih da počeci moje karijere kreću u studentskim danima. U dobrom društvu ekipe s kojom i danas radim, pokrenuo sam nekoliko projekata u području elektrotehnike. Nije nas zanimao biznis, već samo kako se baviti što je moguće zanimljivijim stvarima - od razvoja bespilotnih letjelica i sustava za punjenje baterija električnih automobila do razvoja algoritama za robote hodače te računalni vid. Jedan od tih projekata se posebno istaknuo. Nastao je STEMI - hexapod robot koji je do današnjeg dana prerastao u puno veću priču od jednog cool robota. Sada se radi o kompletnoj edukacijskoj STEM platformi za mlade - tumači Fućek.

Inspiraciju i motivaciju za inovativne izume pronalazi u ljubavi prema tehnologiji, stvaranju te dobrom društvu uz koje je, kako kaže, lakše prijeći teške svakodnevne prepreke. Dodaje kako bi jedan od glavnih ciljeva svakog inženjera trebao biti usavršavanje tehničkih znanja i vještina, ali i onih društvenih.

- Zadnjih godina usmjeravam svoje vrijeme na razvoj softverskih rješenja i upoznavanje korporativnog svijeta kroz rad na raznim IT projektima - navodi tehnološki direktor STEMI-ja.

STEMI je nedavno zaključio veoma uspješnu Funderbeam kampanju kojom je prikupio i više od ciljanih 300 tisuća eura investicije za širenje na američko tržište. Dobili su pozornost brojnih VC fondova, privatnih investitora iz Europe i SAD-a, a neku ulagači odmah su izrazili spremnost da uđu u vlasništvo. Naime, tvrtka je napravila odmak i umjesto proizvodnje edukacijskih robota preusmjerila se na prodaju STEM obrazovanja kao usluge. Interes je i više nego velik s obzirom na to da je svuda prisutan trend dokidanje tradicionalnog pasivnog obrazovanja i poticanje djece u najranijoj dobi da se okrenu STEM-u.

Uz sve te uspjehe, zanimalo nas je i koja su najveća Fućekova osobna postignuća. 

- Veća osobna postignuća je teško izdvojiti jer se radi o kontinuiranom radu koji rezultira brojnim manjim postignućima. Bilo da se radi o platformi za edukaciju mladih, računalnim rješenjima koje danas pogone neke svjetske IT firme ili o hobističkom projektu koji jednostavno uveseli čovjeka - odgovorio nam je sasvim jednostavno kao da i nije neki 'big deal' što djeca po svijetu s uzbuđenjem uče programirati na njegovim izumima. Takvi su mu i planovi, prizemni i naizgled skromni, mada znamo da se iza tih malih stvari kriju veliki potencijali.

- Planiram nastaviti jednakim tempom - učiti, stvarati i generalno, doprinositi. Do sada je takav stav urodio uspješnim malim proizvodima, pa neka tako bude i dalje.

19. travanj 2024 09:08