Hrvatska
StoryEditor

A1 Hrvatska i EK dogovorile ugradnju 120 sunčanih elektrana i 200 sustava za hlađenje, projekt vrijedan više od 16 milijuna kuna

07. Srpanj 2021.
Obnovljivi izvori energijefoto Shutterstock

A1 Hrvatska potpisala je sporazum s Europskom komisijom o financiranju ugradnje 120 sunčanih elektrana te ugradnju 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje, objavljeno je u srijedu na susretu za medije. 55 posto investicije financira se iz LIFE programa Europske Unije.

Program je namijenjen financiranju aktivnosti na području zaštite klime, prirode i zaštite okoliša. Cilj projekta LIFE4GREENBROADBAND je povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u elektroničkim komunikacijskim mrežama u Hrvatskoj kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova.

Ugljični dioksid je nazastupljeniji od stakleničkih plinova, gotovo 81 posto u ukupnom udjelu. Implementacijom solarnih ploča i free cooling sustava A1 Hrvatska će godišnje smanjiti potrošnju CO2 od 404 tone. A1 Telekom Austria Grupa do 2030. godine mora biti ugljično neutralna

- Naša odgovornost je pružiti korisnicima pouzdanu i stabilnu, najmoderniju gigabitnu mrežu, ali na odgovoran način uz minimalan utjecaj na okoliš - izjavio je glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Tomislav Makar.

Strategiju poslovanja temelje na ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda s fokusom na tri cilja: smanjenje utjecaja na okoliš i klimatske promjene, unaprjeđenje digitalnih vještina i stvaranje sigurnijeg online okruženja te poticanje društvene ravnopravnosti.

Inovativni pristup prema okolišu A1 Hrvatska predstavila je još 2011. godine kad je u suradnji s Končarom predstavila autonomni sustav za napajanje baznih stanica koje se uz vjetar i sunce napajaju i vodikovim gorivnim člancima. Osim toga 2013. godine u suradnji s Ericssonom predstavili su i PSI sustav kojem je cilj smanjenje potrošnje električne energije na baznim stanicama. Tim projektima A1 Hrvatska nagrađena je svjetskom nagradom za inovativnost u Londonu.

19. travanj 2024 08:45