Hrvatska
StoryEditor

Adrović veledrogerijama: Banke moraju čuvati novac štediša, postoje limiti kreditiranja

20. Listopad 2020.
Zdenko Adrovićfoto Dražen Lapić

Veledrogerije su u velikome problemu. Naime, predsjednik udruženja veledrogerija pri HGK Tomislav Kulić  najavio je da veledrogerije kreću s obustavom lijekova ili značajnom redukciju za čak tri četvrtine svih hrvatskih bolnica. 

Riječ je o onim bolnicama koje svoja dugovanja nisu podmirile dulje od godinu dana. Druge mogućnosti, dodaje Kulić, nemaju nakon fijaska razgovora s predstavnicima Ministarstva zdravstva. 

Dug bolnica prema dobavljačima lijekova iznosi 4,3 milijarde kuna, a dug ljekarni je samo tijekom ljeta skočio s 200 na 700 milijuna kuna. Veledrogerije ne prijete, ističe Kulić, već mjesecima upozoravaju na situaciju, a danas su izignorirani.

Čak se i govori o tome da su banke prestale kreditirat veledrogerije, odnosno da banke više ne žele davati kredite veledrogerijama koje s tim novcem nabavljaju lijekove za bolnice. Je li to točno ili ne, to znaju veledrogerije i banke. 

Kontaktirali smo direktora udruge banaka Zdenka Adrovića koji nam je rekao da svaka banka ima jasno određena pravila kreditiranja i da postoje jasni limiti.

- Kreditna sposobnost kreira se na individualnoj razini. Banke raspolažu s novcem svojih štediša i pažljivo s tim novcem moraju raspolagati. Dakle, svaki odnos banke i klijenta jasno je propisan - kazao je Adrović.

Već godinama je dug bolnica prema veledrogerijama rak rana cijelog sustava. I nikako da se riješi. A vjerojatnost je da se ni neće riješiti tako skoro. 

23. travanj 2024 08:24