Hrvatska
StoryEditor

Agencija za komercijalnu djelatnost osmislila sustav za obradu tahografskih podataka

25. Listopad 2020.
Jure Sertić

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) osmislila je Sustav za središnju obradu tahografskih podataka (SOTAH), koji omogućava napredne alate za upravljanje sustavom prometa.

Riječ je o digitalnom sustavu temeljenom na suvremenim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama koji će olakšati praćenje tahografskih podataka prijevoznicima i vozačima te nadležnim službama dati alat za postizanje veće sigurnosti teretnog i putničkog cestovnog prometa, doznajemo u AKD-u, na čijem je čelu glavni direktor Jure Sertić.

SOTAH se primjenjuje od početka listopada, u skladu je sa svim pravilima EU, a omogućava i nadogradnju u skladu s promjenama koje donosi novi paket mobilnosti, a koje se odnose na radno vrijeme vozača i zaštitu tržišnog natjecanja na području cestovnog prijevoza.

Sotah pohranjuje, obrađuje i analizira cijeli niz podataka koje bilježe sve vrste tahografa (analogni, digitalni, pametni), omogućava evidentiranje obavljenih poslova tehničara u ovlaštenim tahografskim radionicama, a prijevozničkim poduzećima jednostavniju pohranu tahografskih podataka.

Sustav će omogućiti učinkovitiji operativni rad povećanjem broja ciljanih umjesto nasumičnih provjera, što će olakšati nadzor sudionika u prometu, ali i osigurati objektivne podatke o stanju u teretnom i putničkom cestovnom prometu. 

24. travanj 2024 16:59