Hrvatska
StoryEditor

ALTPRO upregnuo tehnologiju i ostvario rekordne rezultate

25. Svibanj 2021.
Petar Milas, voditelj poslovnih operacija u ALTPRO-u
U doba kada cijeli planet uvodi restriktivne mjere za suzbijanje širenja virusa izazovan je pothvat održati komunikaciju i radni ritam na šest kontinenata. Stoga su u prvi plan došla tehnološka rješenja

Zavidan je niz projekata koje je hrvatski ALTPRO ugovorio u doba pandemije koronavirusa. Ta je visokotehnološka tvrtka koja se bavi razvojem i proizvodnjom signalno-sigurnosnih sustava za željezničku infrastrukturu i željeznička vozila potpisala višemilijunski ugovor sa željeznicama u Indiji, u Kini će svoje signalno-sigurnosne sustave ugraditi u nekoliko gradova za tramvaje, metroe i monorail, a potkraj ožujka potpisan je i ugovor sa švicarskom tvrtkom Stadler za opremanje 42 vlaka u Ujedinjenom Kraljevstvu sustavima za automatsko zaustavljanje vlaka – RAS90.

Izvoz u više od 50 zemalja

Taj je sustav najnoviji proizvod iz niše sigurnosnih sustava za vozila i glavna mu je funkcija pokretanje automatskoga kočenja ako se vozač ne pridržava sigurnosnih propisa, a do 2024. novi bi metroi trebali u potpunosti zamijeniti postojeću flotu. Iako su puni poslova po cijelome svijetu, u odranskom ALTPRO-u razvijaju nove proizvode. Tvrtki koja je na tržištu već 27 godina trenutačno je najveći projekt razvoj novog brojača osovina i novog senzora, čime bi, ako sve prođe kako treba, pretekla svu konkurenciju.

U pandemijskom vremenu inovativnost je na velikoj cijeni, a upravo tu osobinu trebalo je upotrijebiti kada se u nekoliko dana polovica zaposlenika trebala prebaciti na rad od kuće.

To nije jednostavno, pa ipak, već su u prvih deset mjeseci prošle godine zahvaljujući maksimalnom prilagođavanju i digitalizaciji nadoknadili rekordne poslovne rezultate ostvarene u 2019. Rezultati su tim fascinantniji uzme li se u obzir da je riječ o izvozno orijentiranoj tvrtki koja svoje proizvode izvozi u više od 50 zemalja svijeta i većinu prihoda ostvaruje u inozemstvu. Putem mreže partnera, ali i direktna djelovanja prema kupcu, tvrtka može plasirati, ugraditi i održavati svoje sustave bilo gdje u svijetu.

Međutim, u doba kada čitav planet uvodi restriktivne mjere za suzbijanje širenja virusa izazovan je pothvat održati komunikaciju i radni ritam na šest kontinenata. Stoga su u prvi plan došla tehnološka rješenja. Osim fiksne i mobilne telefonije i interneta, ALTPRO se koristio i VPN uslugama između svojih objekata. Budući da posluje globalno, bitna su mu stavka bile mobilne roaming usluge jer, kako kažu iz te tvrtke, partnerske mreže po svijetu dosta pomažu u kontroli troškova.

– A1 telekomunikacijske usluge osiguravaju nam brzu i pouzdanu komunikaciju na globalnoj razini, budući da svoje proizvode izvozimo u više od 50 zemalja svijeta. Fiksna telefonija, pristup internetu kao i mobilne usluge omogućuju nam poslovanje svuda i trenutačno, a pokrivenost roaming-partnerima ograničava naš trošak. A1 VPN vezom smo u mogućnosti povezati poslovnice u udaljenim mjestima, a 5G podržat će komunikaciju uređaja s našim cloud-uslugama, čiji nam je razvoj i veći udio u prodaji jedan od ciljeva digitalne transformacije koju provodimo. Podrškom kod korištenja modernih cloud i IT infrastrukturnih usluga A1 nam danas pomaže graditi buduće sigurnosne tehnologije na željeznici – ističe Petar Milas, voditelj poslovnih operacija u ALTPRO-u.

Pomoć mreže pete generacije

CENDIS, novi digitalni proizvod tvrtke ALTPRO, temelji se na cloud-usluzi, a suvremena IT infrastruktura uvelike je pomogla u suočavanju s novonastalim izazovima. Podizanje razine sigurnosti željezničkog prometa na višu razinu po cijelom svijetu trenutačno osigurava više od 180 stručnjaka raspoređenih na pet lokacija u Hrvatskoj i regiji. U tome će im pomoći i mreža pete generacije, osobito kad opremu postavljaju na zabačenim i nedostupnim mjestima, ali i za komuniciranje RAS sustava na vozilima sa sustavom CENDIS te kao osiguranje u slučaju nemogućnosti pristupa internetu. ALTPRO je svojim poslovanjem na inozemnim tržištima tijekom koronakrize pokazao da unatoč tome što su poslovni partneri razdvojeni, mogu biti povezani i ostvarivati rekordne rezultate.

Sadržaj nastao u suradnji s A1

14. travanj 2024 13:34