Hrvatska
StoryEditor

Apel ministrice poljoprivrede trgovci ne doživljavaju ozbiljno

27. Veljača 2021.
Marija Vučkovićfoto Ratko Mavar
Apeliranjem na svijest trgovaca u trenutku hiperprodukcije dijela osnovnih namirnica u EU i prevelike ponude te viška trgovaca u Hrvatskoj neće se ništa postići. Država bi trebala osmisliti i druge mjere, poručili su iz NTL-a

Nakon što je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prošlog tjedna apelirala na naše trgovačke lance 'da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera od 30 do 40 posto jeftinija u Hrvatskoj nego u istim trgovinama u inozemstvu', najveći trgovački lanci uglavnom to nisu htjeli komentirati, ali neslužbeno doznajemo da ih je naljutila.

Iz Ministarstva poljoprivrede poslali su nam četiri dopisa koja su u posljednjih godinu dana poslali trgovačkim lancima apeliravši na trgovce da u vrijeme lockdowna osiguraju opskrbu stanovništva koristeći se domaćim proizvođačima, ali i upozorili na to (u dopisu iz travnja 2020.) da su cijene uvoznog mlijeka i mliječnih proizvoda katkad niže u Hrvatskoj nego u zemljama podrijetla. Ministrica je taj dopis poslala, kako se u njemu ističe, u sklopu politike zaštite domaće proizvodnje, nekoliko puta naglasivši da je tržišno načelo neupitno.

– Sličan se slučaj u pojedinim zemljama pojavljuje u vezi sa šećerom, na što se ministrica poljoprivrede ovih dana referirala i u svojoj izjavi za javnost. I u tom slučaju apeliralo se na trgovačke lance da nastoje izbjeći situaciju u kojoj je cijena istog proizvoda u isto vrijeme znatno niža u hrvatskim trgovinama nego u istim trgovinama u inozemstvu unatoč dodatnim troškovima nabave i dopreme, zbog čega nerijetko nastane poremećaj u važnim i osjetljivim proizvodima kakvi su za Hrvatsku šećer i mlijeko – poručuju iz Ministarstva.

Posljednji dopis koji je ministrica Vučković u siječnju ove godine poslala trgovačkim lancima potaknut je akcijskim cijenama svinjetine koje su snižene i više od 50 posto, 'a ta akcijska sniženja istodobno u, primjerice, njemačkim katalozima istih supermarketa iznose 30 ili 35 posto', što destimulira planiranje domaće svinjogojske proizvodnje.

Zajedničko je stajalište onih trgovačkih lanaca koji su nam odgovorili (NTL, Kaufland, KTC, Lidl, Mlin i pekare, Studenac) da tržište određuje cijene proizvoda.

– Apeliranjem na svijest trgovaca u trenutku hiperprodukcije dijela osnovnih namirnica u EU i prevelike ponude te viška trgovaca u Hrvatskoj neće se ništa postići. Država bi trebala osmisliti i druge mjere o kojima smo konkretno govorili na sastancima kad je to bila tema – poručili su iz NTL-a.

14. travanj 2024 02:30