Hrvatska
StoryEditor

Aplikacija AGRODOX - sve što jedan poljoprivrednik treba za vođenje svoga imanja

12. Prosinac 2019.

Zagrebačka tvrtka Intertim predstavila je svoju mobilnu aplikaciju Agrodox za Android i Apple mobilne uređaje, na konferenciji 'Digitalna poljoprivreda' održanoj na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Aplikacija je namijenjena svima koji se bave poljoprivredom ili poljoprivrednicima početnicima s obzirom na to da AGRODOX sadrži set jednostavnih alata i informacija koji će im olakšati ulazak u svijet poljoprivrede.

Direktor tvrtke Jan Marinac rekao je da je najveća korist aplikacije za poljoprivrednika ta što može jednostavno i brzo voditi svoje aktivnosti po poljima te u svakom trenutku unositi aktivnosti, postaviti podsjetnike, kontrolirati troškove i sl. Korisnik Agrodox aplikacije također može koristiti alate, poput agro-meteorološke prognoze te posjeduje različite kalkulatore koji mu olakšavaju računati potreban broj, primjerice sadnica, gnojiva ili pak može preračunati mjerne jedinice.

- Korisnik najprije treba dodati u zadano mjesto sva svoja polja u aplikaciji, a potom može početi unositi aktivnosti poput obilaska, mehaničke obrade, gnojidbe, sjetve, špricanja, žetve i sl. Na svakom mu se koraku nudi opcija unosa troškova, kako bi na kraju godine mogao kreirati izvještaj koji će mu jasno prikazati sve financijske aktivnosti kroz godinu. Ako je unosio i troškove i prihod od prodaje, prikazat će mu se kompletan financijski izvještaj. Aplikaciju smo željeli prilagoditi za svakodnevnu upotrebu na polju i poslu, stoga je korisničko sučelje aplikacije jednostavno i razumljivo – kaže Marinac. 

Aplikacija se može besplatno i jednostavno preuzeti sa službenih mobilnih trgovina Apple AppStore i Google Play. Za korištenje funkcija aplikacije nije potrebna registracija, već se aplikacija može koristiti odmah po instalaciji. Ako korisnik želi koristiti dodatne funkcionalnosti potrebna je registracija, koja je opet, veli Marinac, iznimno jednostavna i potpuno besplatna. Marinac veli da su u Intertimu željeli ovim kreativnim rješenjem, kakvih već ima na svjetskom tržištu, modernizirati i našu poljoprivredu te pomoći poljoprivrednicima da krenu koristiti inovativne proizvode i rješenja kako bi povećali, ali ujedno i olakšali svoju proizvodnju te svakako povećali kvalitetu svojih proizvoda.

- Užurbani način života sve nas tjera da se koristimo novim digitalnim tehnologijama. Sve se odvija na mobitelima/internetu, a zbog sve zahtjevnijih uvjeta rada i poslovanja u poljoprivredi te kompliciranja birokracije, željeli smo ponuditi novo jednostavno i besplatno rješenje za vođenje aktivnosti poljoprivrednog gospodarstva – kaže Marinac.

Dodaje da će aplikaciju dalje razvijati unosom novih mogućnosti poput jednostavnog savjetovanja, rješavanja kratkih kvizova koji će korisnike educirati na interaktivan način, a ujedno im prikazati i njihovu poziciju u odnosu na ostale korisnike aplikacije. U planu je i povezivanje s novim tehnologijama poput 'Internet of Things' senzorima, meteo stanicama, a u Intertimu kažu da se vesele i nadolazećoj 5G mreži koja će dodatno olakšati, ali i potaknuti razvoj IT sektora, pa tako i Agrodox aplikacije.

- Budući da je aplikacija dostupna na Apple AppStore i Google Play trgovinama te je prevedena na engleski jezik, s mogućnošću dodavanja dodatnih jezika, Agrodox je odmah dostupan u cijelom svijetu. Naš je plan da je promoviramo na 15-ak poljoprivrednih sajmova diljem svijeta. Jedan od prvih je veliki poljoprivredni sajam u Izmiru u Turskoj – kaže Marinac.

20. travanj 2024 05:08