Hrvatska
StoryEditor

Banke najavile odgodu plaćanja kredita na tri mjeseca za pogođene koronavirusom

19. Ožujak 2020.
koronavirus banke novac

Hrvatska udruga banaka (HUB) izvijestila je u četvrtak da banke iduća tri mjeseca neće poduzimati mjere prisilne naplate duga te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita za građane i poduzetnike čiji je bonitet ozbiljno narušen uslijed posljedica epidemije koronavirusa.

"U svrhu očuvanja financijske stabilnosti i likvidnosti čimbenika gospodarstva u Republici Hrvatskoj, kreditne institucije će u svojim internim aktima usvojiti odluku prema kojoj neće poduzimati mjere prisilne naplate radi naplate duga svojih dužnika, fizičkih i pravnih osoba, koji u tri mjeseca uzastopno počevši od travnja 2020. godine ne podmire tri rate/anuiteta svojih kreditnih obveza, pod uvjetom da time kao vjerovnici nisu dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge vjerovnike", ističe se u priopćenju HUB-a o gospodarskim mjerama banaka kojima je cilj pomoći poduzećima i fizičkim osobama na čije je poslovanje utjecala epidemija koronavirusa.

Iz udruge banaka nadalje poručuju da će kreditne institucije hitno razmatrati i odobravati zahtjeve klijenata, građana i poduzetnika za odgodom plaćanja na rok od najmanje tri mjeseca, a čiji je bonitet ozbiljno narušen u postojećim okolnostima uslijed gubitka ili smanjenja stalnih izvora prihoda te u korist poduzetnika čiji je prihod bitno umanjen u odnosu na ukupan prihod u prethodnom razdoblju.

Banke će započeti s tehničkom pripremom poslovanja i primjenom navedenih mjera danas, kažu iz HUB-a, iz kojeg napominju i da će kreditne institucije za vrijeme odgode plaćanja obračunavati isključivo redovno ugovorene kamate bez dodatnih naknada. Kažu i da će za uspjeh mjera biti važno osigurati solidarnost drugih grupa vjerovnika, kako bi se osigurala pomoć građanima i poduzetnicima koji su u postojećim okolnostima doista ekonomski pogođeni.

- Očekujemo da će Ministarstvo financija u što kraćem roku predložiti donošenje odgovarajućeg Zakona, koji će u potpunosti regulirati odgode raznih plaćanja za navedenih 90 dana. Također, važno je da Hrvatska narodna banka u što kraćem roku donese odgovarajuće regulatorni okvir za primjenu istih mjera - stoji u prioopćenju HUB-a. 

Direktor HUB-a Zdenko Adrović u izjavi koja se prenosi u priopćenju poručio je da su u ovom iznimno osjetljivom razdoblju banke u Hrvatskoj proaktivno djelovale te iznijele niz prijedloga gospodarskih mjera, pri čemu je od ključne važnosti prilikom kreiranja optimalnih mjera bila suradnja banaka s predstavnicima Vlade, poslodavaca, HNB-a, HBOR-a i ostalih relevantnih institucija.

"Zajednički interes je zaštiti građane Hrvatske te osigurati likvidnost poduzeća pogođenih epidemijom koronavirusa. Vjerujem kako će donesene mjere pružiti optimizam cijelom društvu te dokazati da zajedničkom suradnjom možemo odgovoriti na izazove koje nam donosi izvanredna situacija“, izjavio je Adrović.

Iz HUB-a kažu i da u ovom trenutku banke rade na implementaciji raznih rješenja koje je potrebno uskladiti sa zakonskim propisima, a koje imaju za cilj olakšati građanima i poslovnim klijentima nesmetano korištenje bankovnih usluga tijekom epidemije korona virusa. Kažu i da će mreža bankomata i poslovnice banaka u svakom trenutku biti opskrbljene dovoljnom količinom gotovine, a građanima se preporučuje korištenje usluga digitalnog bankarstva, kartičnog plaćanja te bankomata koji su im na raspolaganju.

Iz Hrvatske poštanske banke su priopćili da nastavno na izvanrednu situaciju vezanu uz korona virus, odlučili pomoći svojim klijentima i olakšati otplatu financijskih obveza građanima kojima je takva pomoć potrebna.

U ovom trenutku, u pripremi je model kojim će se osigurati adekvatan način olakšavanja otplate financijskih obveza klijenata banke tijekom naredna tri mjeseca. 

- Molimo za strpljenje sve naše klijente kojima će ova mjera biti nužna. Banka će u najkraćem mogućem roku i na primjeren način obavijestiti svoje klijente o svim detaljima te ih molimo dau ovom trenutku izbjegavaju dolazak u poslovnice ili traženje dodatnih informaciju o modelu olakšavanja otplate putem telefona - stoji u priopćenju HPB-a. 

15. travanj 2024 16:51