Hrvatska
StoryEditor

Berislav Fitnić: Ekipa FifthForcea radi poslove blizu oblaka

08. Svibanj 2021.
Berislav Fitnić
Sve je krenulo kada se Berislavu Fitniću obratila za pomoć tvrtka koja nije mogla naći nikoga tko bi u osmerokatnici četiri isprepletena ventilacijska kanala demontirao iznutra od podruma do krova. Danas je FifthForce iz Donje Stubice među rijetkima koji popravljaju lopatice vjetroelektrana

Zanimanje za slobodno penjanje potpuno neočekivano pretvorilo se u posao Berislava Fitnića. Obistinilo mu se tako ono što je, vjerojatno, želja mnogih: da im hobi postane životnim poslovnim pozivom. Spletom sretnih i manje sretnih okolnosti poput gubitka posla, rekao je, počeo se baviti industrijskim alpinizmom, osnovao je 2017. tvrtku FifthForce u Donjoj Stubici i specijalizirao se za popravak lopatica vjetroturbina (rope access blade repair). FifthForce izvodi razne vrste radova na visini, a prvi poslovi u djelatnosti obnovljivih izvora energije prije nekoliko godina bili su zamjena mjernih uređaja, postavljanje, uklanjanje i preseljenje meteoroloških stupova.

Sve je krenulo kad se Fitniću obratila za pomoć tvrtka koja nije mogla naći nikoga tko bi u osmerokatnici četiri vertikalna međusobno isprepletena ventilacijska kanala demontirao iznutra (ulaskom u kanale) od podruma do krova, a prijetile su joj kazne ako posao ne izvrši u roku. Tako je, rekao je, nudeći vlastita rješenja koja je s kolegama uspješno izveo, počeo odrađivati zahtjevne projekte koje drugi nisu prihvaćali, po čemu je FifthForce postao prepoznatljiv.

Nije za plašljive

Priliku za razvoj posla vidio je u nedostatnoj ponudi usluga izvođenja visinskih radova, a svaki novi projekt tražio je nove vještine, alate i opremu te širenje ponude nakon svladavanja novih specifičnih znanja. Sanirali su, nabraja, armiranobetonske konstrukcije visine do 340 metara, izvodili sanacije i opremanje silosa te industrijskih hala, čistili suhim ledom i pjeskarili, stavljali antikorozivnu zaštitu, postavljali i pregledavali telekomunikacijsku opremu, gromobranske instalacije i slično. U novu fazu poslovanja ušli su lani kad je počela suradnja s proizvođačem vjetroturbina, što Fitnić doživljava najvažnijim potezom od kojeg očekuje da najviše pridonese razvoju poduzeća u idućim godinama.

– Probijali smo se nudeći vlastita rješenja za razne vrste problema koje drugi nisu znali riješiti ili nisu bili zainteresirani za zahtjevne poslove koji su onda postali naš zaštitni znak. Priliku za razvoj posla u novom smjeru vidio sam u tome da u Hrvatskoj nedostaje domaćih servisera lopatica vjetroturbina iako je očita ekspanzija sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj i svijetu. Trenutačno imamo dva zaposlena, a ovisno o širenju posla planiramo dodatno zapošljavati. Industrijske alpiniste ne možete pronaći na burzi rada. Preko osobnih poznanstava angažiramo ljude potrebnih vještina ili razvijamo početnike s potencijalom. U ovoj djelatnosti očekuje se apsolutno poštivanje propisanih procedura do detalja jer i najmanja pogreška može biti jako skupa – opisuje Fitnić.

Mukotrpni početak

Prije FifthForcea imao je tvrtku Fitnić Sistem s kojom je dodatno zarađivao u slobodnom vremenu, uz tadašnje osnovno zaposlenje. Kad je zbog velike ekonomske krize 2008. ostao bez posla, odlučio je da mu posao bude slobodno penjanje. Na početku poduzetničkog puta učište, opisuje, tek se tedo prvih poslova, poduzeće nije financijski samodostatno jer nema dovoljno posla, imate troškove, a prihodi još nisu ni redoviti ni dovoljni da priča bude održiva.

– Zato sam našao novi posao, kao dostavljač sam razvozio robu diljem Hrvatske, na posao kretao prije zore i vraćao se kući predvečer te uz to razvijao vlastiti posao, Fitnić Sistem. Na moju veliku sreću, u tome me poduprla vlasnica i direktorica poduzeća u kojem sam se zaposlio, iznimna žena koja je uspješno izgradila respektabilan posao. Izrazito sam joj zahvalan jer mi je omogućila jedinstveni privilegij da usporedno razvijam svoj posao tako da sam u dogovoru s njom mogao iskoristiti slobodne dane kad sam trebao obaviti poslove koje sam ugovorio za svoje poduzeće. Tako sam plaću zarađenu dostavama investirao u opremu i svoje prve poslove, a pomogla je i obitelj. Kad sam se zaposlio u vlastitom poduzeću, kako se posao širio i projekti rasli, tako je sve više trebalo investirati u realizaciju pojedinog projekta, a sve češće susretao sam se s teškoćama u naplati, što je rezultiralo stečajem. Poučen tim iskustvom, orijentirao sam se prema novom sektoru koji počinje rasti, obnovljivim izvorima energije – opisuje Fitnić.

Korona skratila sezonu

– ​Koronakriza je FifthForceu poremetila prošlu sezonu, no vrijeme kad nisu mogli na teren iskoristili su za osnaživanje poduzeća uspostavljanjem sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001, sustava upravljanja okolišem ISO 14001 te sustava upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu ISO 45001. Nadalje, kriza je utjecala na treninge i posao planiran za prošlu godinu, dio edukacija u inozemstvu bio je ​otkazan zbog epidemioloških okolnosti i različitih zatvaranja europskih zemalja, odgođen je početak radova te je skraćena radna sezona.

– Naime, posao popravka lopatica vjetroturbina obavljamo sezonski, na otvorenome. Taj posao možemo raditi samo u dijelu godine s povoljnim vremenskim prilikama, a koronakriza počelo je proljetos, upravo uoči početka naše sezone. Srećom, nakon postupnog upoznavanja virusa pokazalo se da se i u okolnostima zaključavanja naš posao može obavljati uz primjeren oprez, provedbu potrebnih mjera i primjenu zaštitne opreme jer radimo u malim timovima i na izdvojenim lokacijama. Zato je nakon početnoga šoka nastalog zbog korone u prvim mjesecima i nesnalaženja epidemioloških vlasti zbog nepoznavanja novog virusa, u drugom dijelu sezone posao ipak organiziran uz provođenje propisanih epidemioloških mjera. Izgubili smo velik dio prošlogodišnje proljetne sezone, a kad smo krenuli s poslom u zaključavanju, budući da radimo na terenu, pojavili su se neočekivani izazovi poput onih s organizacijom prehrane i smještaja – iznosi Fitnić.

Tvrtka je 2018. uprihodovala 154.000 kuna, preklani 38.000 kuna i lani 404.000 kuna. Pad 2019. dogodio se zato što je većinu te godine i u prvom dijelu 2020. ulagala u širenje poslovanja te jedina u Hrvatskoj i okolici sklopili dugoročni ugovor s jednom od najvećih svjetskih proizvođača vjetroturbina.

Mali se lakše prilagode

U Hrvatskoj je, dodao je, kriza izazvala nestašicu pojedine robe, povećanja cijena opreme i usluga koje osiguravaju te posljedičnog rasta troškova poslovanja. Iako je prošlo više od godinu dana od početka krize prouzročene koronavirusom, nismo se vratili u staro normalno, tvrdi Fitnić. Otežana je, kaže, i ograničena mobilnost pa je tako, primjerice, i dalje otežan pristup obveznim treninzima koje moraju proći radi pribavljanja certifikata nužnih za obavljanje posla. Treninzi se provode u inozemstvu, putovanja su poskupjela što donosi dodatne troškove.

18. travanj 2024 12:38