Hrvatska
StoryEditor

Besplatna Android aplikacija Smart Road Maintenance

29. Rujan 2020.

Kako olakšati pregled stanja na cestama: gdje su prometni znakovi, u kakvom su stanju, postoje li nova oštećenja na cesti, gdje se točno nalaze i jesu li izvođači radova napravili svoj posao? Možemo li smanjiti troškove održavanja, povećati kvalitetu i sigurnost na prometnicama? Kako brže riješiti prometne probleme i povećati učinkovitost svih sudionika? Ovo su pitanja koja zanimaju gradsku, županijsku upravu i tvrtke za održavanje cesta. Odgovore na ova pitanja moguće je imati na jednom mjestu: aplikacija Smart Road Maintenance.

Aplikacija Smart Road Maintenance se temelji na algoritmima umjetne inteligencije (Artificial Intelligence, AI). Omogućuje snimanje cesta smartphone uređajem i pregled prometnih znakova, rupa, šahtova, oštećenja na cesti, slivnika i javne rasvjete koji su prepoznati na snimljenom videu. Ovakav način rada omogućuje bolji uvid u stanje cesta, upravljanje troškovima i nadzor nad radnim aktivnostima gradova, županija i tvrtki koje se bave održavanjem cesta.

Smartphone uređaj se postavi u automobil, autobus, na bicikl ili neko drugo vozilo i može se krenuti snimati cestu putem aplikacije. Nakon što je snimanje završeno, može se pregledati kartu sa svim prometnim znakovima, šahtovima, rupama, itd. koje je prepoznao algoritam umjetne inteligencije.

Besplatna verzija aplikacije radi na način da se nakon registracije, odmah može početi snimati cesta (pritom se savjetuje korištenje držača mobitela u automobilu radi sigurnosti sudionika u prometu). Nakon snimanja, aplikacija se može uploadati (preporučuje se da se to napravi putem Wi-Fi mreže). Kad završi upload i video se procesuira, u kartici Reporting mogu se vidjeti objekti koje je umjetna inteligencija prepoznala. Besplatna verzija aplikacije ima ograničenje snimanja na 3 videa do 5 minuta što je dovoljno da korisnik vidi prednosti ove aplikacije i ovakvog načina rada.

Funkcionalnosti besplatne verzije uključuju:

  • Snimanje videa sa smartphoneom
  • Kreiranje karte s rutom kretanja, prepoznatim prometnim znakovima, rupama, oštećenjima i šahtovima uz pomoć umjetne inteligencije
  • Katalog prometnih znakova (područje EU)
  • Snimanje do 3 videa s duljinom trajanja do 5 minuta po korisniku

Aplikaciju se može skinuti na ovom linku. Na Google Playu aplikaciju se može pronaći upisivanjem: Smart road maintenance

Komercijalne verzije aplikacije omogućuju: eksport karte u formate KML, GEOJSON i GML s pronađenim objektima na cesti, snimanje većeg broja videa, desktop verziju i ostale funkcionalnosti navedene na linku.

Tvrtka ININ informatički inženjering d.o.o. prisutna je na tržištu softvera 27 godina i za svoj rad ima brojna priznanja među kojima je i znak „Izvorno hrvatski proizvod“ za informacijski sustav održavanja. Osim Smart City softverskih rješenja, razvija i ERP sustave za proizvodne i uslužne tvrtke, softver za kontrolu kvalitete i brojna custom-made rješenja. Brojne reference u Hrvatskoj, ali i šire (Austrija, Švicarska, Bosna i Hercegovina, SAD, i dr.) potvrđuju kvalitetu sustava i iskustvo ININ-ovih stručnjaka. Korisnici aplikacije Smart Road Maintenance su grad Slavonski Brod koji je dobio nagradu Smart City 2019., te grad Požega (https://bit.ly/3i7caDf). Mnogi drugi gradovi u Hrvatskoj i okruženju su također prepoznali značaj aplikacije, kao i na svjetskoj razini kroz komunikaciju s potencijalnim partnerima te sudjelovanju na sajmovima koji su održani prije covid krize.

26. travanj 2024 23:28