Hrvatska
StoryEditor

Bez obzira na to tražite li novi posao ili želite zadržati stari, kontinuirano učenje je nužnost

16. Veljača 2020.

U svijetu koji se svakodnevno mijenja više nije pitanje treba li kontinuirano učiti i razvijati nove vještine, nego možemo li si dopustiti da zaostajemo za drugima. Odgovor je više nego jasan: tko god razmišlja dugoročno, mora biti svjestan da se poslovanje, kao i ekonomija, mijenja gotovo svakodnevno i da je kontinuirano obrazovanje jedini način da se ostane u tijeku. Bez obzira na to želimo li pronaći novi posao ili zadržati stari, biti u tijeku s promjenama više nije prednost, nego nužnost.

U novoj ekonomiji, čije nastajanje upravo gledamo, preživjet će samo oni koji budu znali ići ukorak s novim tehnološkim, društvenim i ekonomskim trendovima i koji će tomu znati prilagoditi svoje poslovanje. Upravo zato na Sveučilištu Sjever diplomski i postdiplomski studiji prilagođeni su zahtjevima stalnog usavršavanja i cjeloživotnog učenja koje pred sve nas postavlja dvadeset prvo stoljeće.

– Na studiju Poslovne ekonomije i na poslijediplomskome specijalističkom studiju Poduzetništva i EU fondova svi naši studenti dobro su upoznati s promjenama. Na stalna gostujuća predavanja dovodimo najbolje domaće stručnjake koji iz prve ruke prenose aktualna iskustva u stvarnom vremenu, gotovo onako kako se događaju u njihovim tvrtkama, obrtima i organizacijama – reći će o prednostima studija pročelnik Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever, dr. sc. Ante Rončević, izv. prof.

Na njegove se riječi nadovezuje i pročelnik studija Odnosa s javnostima doc. dr. sc. Darijo Čerepinko.

– Danas nove tehnologije zatvaraju tisuće radnih mjesta i mnoge tvrtke nestaju, ali se također, pogotovo u sferi komunikacija, stvaraju novi poslovi i zanimanja. Danas je komunikacija sve. Svi izravno komuniciraju jedni s drugima, komunikacijski posrednici izbačeni su iz igre i danas ne znati komunicirati znači ne samo trčati utrku s utezima u nogama nego, zapravo, izgubiti već na startu. Školarina od malo više od 7300 kuna među najpristupačnijima je u Hrvatskoj, predavanja su, u pravilu, organizirana tri dana tjedno, uključujući subotu, i sâm Varaždin dobro je prometno povezan sa Zagrebom, ali i ostatkom zemlje. I ono najvažnije: prosjek godina studenata na oba studija jest oko trideset!

– Vraćaju se – objašnjava profesor Rončević – jer od povratka u fakultetske klupe itekako imaju koristi i ne moraju se bojati budućih promjena. 

26. travanj 2024 05:40