Hrvatska
StoryEditor

‘Bijela knjiga‘ stranih ulagača između troška pandemije od 32 milijarde kuna i 49 milijardi kuna iz EU

12. Travanj 2021.
 Zdravko Marićfoto Ratko Mavar

Ministar financija Zdravko Marić danas je usporedio 'Bijelu knjigu' Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (FICC) s Nacionalnim programom oporavka i otpornosti (NPOO). Prema Mariću, oba su dokumenta okrenuta reformama. Istini za volju, dok Bijela knjiga kao i u prethodnim izdanjima, reforme traži, iz Sažetka NPOO-a (koji je predstavljen javnosti) može se zaključiti da su reforme nužno zlo za povlačenje 6,3 milijardi eura iz europske blagajne. Doduše, taj sažetak ima 80-ak stranica, a Marić predviđa da bi kompletan dokument mogao narasti i preko tisuću stranica.

Ministar financija naveo je da je dosadašnji trošak pandemije oko 32 milijarde kuna i upozorio da smo se iz prethodne, financijske krize, izvlačili više od deset godina. Sad, čim pandemija bude u drugome planu, treba nam 'sprinterski skok iz startnog bloka' (što sugerira i vizual 'Bijele knjige').

Naglasio je da će uskoro opet u prvi plan iskočiti ključni izazovi od prije pandemije. Prije svega, to je problem demografije, iseljavanja i radnje snage. Osim toga, Marić se založio za reforme, od svog, poreznog dijela, preko javne uprave, pravosuđa, zdravstva i obrazovanja, te u sektoru tvrtki u državnom vlasništvu.

Otvarajući skup, predsjednik FICC-a Mladen Fogec rekao je da Bijela knjiga opisuje stanje, ali i objašnjava što treba poboljšati. U dvojbi oko vrata koja su za investitore poluotvorena ili poluzatvorena, FICC ih vidi ipak poluotvorenima.

- Uspjeh bi bio i zabijanje 'kajle' u ta poluotvorena vrata, pa da ih onda polako jače otvaramo - rekao je Fogec. Napomenuo je da su svibanjski lokalni izboru posljednji u nizu, i ministru financija uputio poruku da država treba nastupajuće tri godine bez izbora iskoristiti za reforme.

U nastavku je viceguvernerka HNB-a Martina Drvar govorila o COVID-mjerama središnje banke, a autor 'Bijele knjige' Velimir Šonje iz Arhivanalitike predstavio je ključne elemente iz svoje analize rađene po narudžbi FICC-a.

Publikacija je predstavljena pod naslovom 'Konkurentnost nema alternativu', uz dodatak 'kako brzo i predvidivo poslovati u Hrvatskoj', pa je na održan i panel o konkurentnosti i ulaganjima koja pokreću gospodarski rast, kojeg je vodila Vedrana Jelušić Kašić iz Deloittea, suorganizatora skupa. Sudjelovali su Mladen Fogec (FICC), Bojan Batinić (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja), Victoriya Boklag (United Grupa) i Burak Baykan (Dogus Grupa).

23. travanj 2024 07:18