Hrvatska
StoryEditor

BIRD inkubator dogovara suradnje sa stranim startupovima. Evo tko je već ‘unutra‘

20. Veljača 2021.
BIRD inkubator

BIRD (Business, Intelligence, Research & Development) inkubator, specijaliziran za softverska rješenja u analizi podataka, umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, koji je pokrenula tvrtka Poslovna inteligencija na čelu s Draženom Oreščaninom izazvao je velik interes hrvatskih i međunarodnih startupova. 

- U samo tjedan dana nakon otvaranja primili smo prijave pet ozbiljnih startup timova od kojih je jedan iz Indije, a jedan iz Norveške. Jedan od timova s kojima razgovaramo iz Hrvatske gradi digitalno sučelje za dentalnu dijagnostiku. Tim iz Indije razvija platformu za izvlačenje lako razumljivih i korisnih uvida iz tekstualnih podataka dugog oblika u npr. pravnoj i farmaceutskoj industriji te čak objašnjava logiku svojih odluka. Tim iz Norveške ima AI rješenje za 'pametnu' proizvodnju - kaže Željko Krizmanić, voditelj inkubatora BIRD.

Dogovori li se inkubacija tih startupova, uskoro bi mogla biti popunjena sva mjesta za prvu generaciju. No, ne pregovara se samo sa startupovima već su na pomolu i dogovori s investitorima. 

Doznajemo da se upravo dogovara suradnja s Vestbeejem iz Poljske, najvećom startup-platformom za regiju CEE​ koja omogućava lakše povezivanje investitora i startupova te dodatnu infrastrukturu za timove. U završnom su dogovoru i s jednom konzultantskom tvrtkom iz Norveške, što će omogućiti pristup startupovima iz BIRD inkubatora na tržište skandinavskih zemalja i inkubaciju startupova iz njegove mreže u Hrvatskoj. Podršku im je ovih dana dao i indijski veleposlanik. 

- Kako su naše ambicije od početka bile postati međunarodni inkubator, dogovorili smo prvu suradnju s indijskim startupom što nije promaklo indijskom veleposlaniku Raju Kumaru Srivastavu koji nam je u ponedjeljak bio u posjetu. Veleposlanik je izrazio interes za mogućnost podrške u proširenju suradnje dviju zemalja u informatičkom sektoru te podršku u dolasku indijskih startup timova u Hrvatsku - kazao je Krizmanić iz BIRD-a koji svim svojim startup timovima osigurava podršku stručnjaka i mentora iz tehnološkog i poslovnog svijeta, te direktan pristup investicijama kroz suradnje s regionalnim investicijskim fondovima poput Fil Rouge Capitala, Feelsgooda i South Central Venturesa.

U BIRD inkubatoru je zasad sedam startupova. Evo čime se bave:

AI-zyme uz pomoć umjetne inteligencije traže nove sekvence proteina i enzima za primjenu u medicini i industriji. 

Beyond Merrity automatizira prikupljanje podataka zaposlenika i mjerenje zadovoljstva te naprednom analitikom daje preporuke za unapređenje poslovnih procesa.

NeolightAI kreira sustav za upravljanje zadovoljstvom gostiju u turizmu i komunikaciju s virtualnim agentom.

Platepay omogućuje plaćanje automobilskim registarskim tablicama i geolokacijski marketing na temelju analitike.

SciBiz gradi naprednu platformu za prodaju inovativnih materijala te povezivanje znanstvenih institucija i biznisa.

TriCor čiji proizvod koristi tehnologiju i senzoriku iz odjeće za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti. 

Marksman Digi Technologies iz Indije razvija platformu za prodaju i anotaciju velikih skupova podataka poput slika na kojima će biti moguće treniranje algoritama i modela umjetne inteligencije.

19. travanj 2024 08:46