Hrvatska
StoryEditor

Borci za prava poduzetnika (3): Inženjeri nisu uspjeli protiv Vlade, ali su pokazali mišiće

16. Veljača 2020.
Nina Dražin Lovrec, Hrvatska komora inženjera građevinarstva

Pet inženjerskih komora (građevinarstva, arhitekata, elektrotehnike, strojarstva i ovlaštenih inženjera geodezije), koje okupljaju 15.000 inženjera, prošle su godine udarnički obilježile dvadeset godina djelovanja.

Kompletan tekst o najagilnijim borcima za prava poduzetnika možete pročitati u digitalnom ili tiskanom izdanju Lidera od 14. veljače 2020.

U prvom je planu bila bitka protiv izmjena zakona kojim se ukinulo članstvo u komorama i stečeni strukovni status za ovlaštene voditelje građenja i ovlaštene voditelje radova u četiri inženjerske struke, što otvara vrata strancima da bez ikakvih provjera zauzmu te pozicije. 

Akcija ujedinjenih inženjera kulminirala je na Danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koju vodi Nina Dražin Lovrec, održanima u Opatiji. Resorni ministar Predrag Štromar obratio se inženjerima, a zatim ostavio državnog tajnika Željka Uhlira da se bakće s ljutitim inženjerima koji su ga žestoko izviždali. Usprkos velikom lobističkom i medijskom pritisku inženjeri nisu uspjeli zaustaviti deregulaciju, ali poslali su poruku da su jedinstvena i dobro organizirana profesija.

Sutra: Ana Fresl i EU konzultanti utječu na propise i educiraju

15. travanj 2024 01:04