Hrvatska
StoryEditor

Brojimo šlepere (35): Požgaj Grupa od početka pandemije izvezla 441 šleper proizvoda

01. Srpanj 2021.
Požgaj Grupa Brojimo šlepere s robom za izvoz

Požgaj Grupa, jedan od najvećih subjekata i izvoznika hrvatske drvne industrije, sa šest tvornica na četiri lokacije u razdoblju od 1.3.2020. do 31.5.2021. godine, tj. od početka pandemije koronavirusa pa do sada izvezla je u dva osnovna segmenta Grupe - lijepljenim drvenim pločama i drvenim podovima ukupno 441 šleper proizvoda u vrijednosti od 20,5 milijuna eura

Točnije, 333 šlepera s lijepljenim pločama u vrijednosti od 13,2 milijuna eura i 108 šlepera podova u vrijednosti od 7,3 milijuna eura

- U oba segmenta smo prošle godine zabilježili blagi porast prodaje u odnosu na 2019. godinu tj. u odnosu na razdoblje prije pandemije i uvođenja raznih mjera restrikcija u kretanju ljudi i robe. Ove godine je također prisutan blagi porast prodaje u odnosu na isto razdoblje lani, a pokazatelji za sada upućuju na to da ćemo godinu završiti s većim količinama i većom vrijednosti prodaje nego 2020. godine – kažu iz Požgaj Grupe. 

Prodaja lijepljenih ploča je i u prošloj, pandemijskoj godini bila izrazito stabilna za Požgaj Grupu a izvozili su na standardna tržišta u tom segmentu poput Njemačke, Austrije i Švicarske.

- Zabilježili smo značajnije povećanje prodaje na tržištu Francuske. Ove godine također očekujemo porast prodaje i prosječnih cijena ploča. Gotovo čitava količina ploča se izvozi tj. prodaja u Hrvatskoj je zanemarive vrijednosti u odnosu na izvoz – dodaju iz Požgaj Grupe.

Prošle godine je u segmentu drvenih podova došlo do svojevrsnog preslagivanja izvoznih tržišta, već ovisno o zahvaćenosti pandemijom u određenom razdoblju, a značajno je porasla prodaja u Italiju koja je zasjela na prvo mjesto. Ostala važna tržišta podova su: Njemačka, Belgija, Nizozemska, Švicarska, Velika Britanija, Austrija i Slovenija.

- Oko 75% prodane količine podova se izvozi, dok se 25% proda na tuzemnom tržištu. Ove godine očekujemo porast postotka podova koji će biti prodani u inozemstvo u odnosu na tuzemnu prodaju. Prisutno je i blago povećanje prodajne cijene podova unatrag zadnje 2 godine, koje se je nastavilo i u 2021. godini – dodaju.

U ovo, blago rečeno, netipično  vrijeme teško je davati neke realne prognoze za sljedeću godinu kažu nam iz Požgaj Grupe i dodaju da ipak vjeruju da će do kraja ove godine doći do stabilizacije cijena na tržištu te se nadaju daljem rastu prodajnih brojki  i izvoza i u 2022. godini.

Akcija 'Brojimo šlepere' se nastavlja pa ovom prilikom pozivamo sve poduzetnike da nam se jave s informacijama o količini svojih kamiona i šlepera koje pune za izvoz. Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na naše društvene mreže.

23. travanj 2024 22:41