Hrvatska
StoryEditor

Brojimo šlepere: Izvozni projekti Tehnomont Brodogradilišta Pula ove godine premašuju 10 milijuna eura

15. Lipanj 2020.
Mary Paul

Iako brodovi ne stanu u šlepere koje Lider s radošću ispraća na razne izvozne rute, i oni se itekako računaju i doprinose vanjskotrgovinskoj bilanci. Ukupna vrijednost projekata Tehnomont Brodogradilišta Pula koji će ići u izvoz ove godine premašuje deset milijuna eura.

U tom brodogradilištu prije manje od mjesec dana porinut je prvi od ukupno četiri broda koliko ih je planirano za ovu godinu. Čast da otvori ovogodišnju sezonu porinuća pripala je servisno aluminijskom katamaranu Julianu napravljenom za norveška ribogojilišta. Taj je radni brod dug 15 i širok 12 metara izgrađen za norvešku tvrtku Moen Marin AS, a uskoro se očekuje njegova primopredaja.

Ovoga tjedna u tom pulskom brodogradilištu uslijedila su porinuća 'dviju dama' Mary Paul i Elizabeth Anne, ribarskih brodova za izlov kozica dužine 26 metara i širine 7,65 metara. Predsjednica Uprave Tehnomonta Gordana Deranja na svom im je Facebook profilu posvetila objavu u kojoj kaže da su dvije elegantne dame Mary Paul i Elizabeth Anne u moru i ubrzo odlaze kući u Irsku.

image
Elizabeth Anne
foto

- Još nam ostaje brodove opremiti i završno urediti - kaže nam Tomislav Smirčić, predsjednik Uprave Tehnomont Brodogradilišta Pula. Doznajemo da su brodovi izgrađeni za dva irska naručitelja te da je njihova gradnja trajala oko 12 mjeseci, a konačan završetak radova očekuje se na jesen.

Na posljednje porinuće ove godine pričekat ćemo do kraja kolovoza ili početka rujna, kada bi u more trebao i sedmi brod u seriji 24-metarskih radnih brodova za norveška ribogojilišta. Njegov sljedbenik, osmi radni brod za istog naručitelja, pričekat će iduću godinu za koju su planirana tri porinuća. Osim plovila koji će u norveški akvatorij, zaplovit će i 21-metarski putnički brod za JUNP Brijuni te 19-metarski patrolni brod za Keniju.

Iako projekata i posla zasad ima, novi projekti još nisu na vidiku. Krakovi koronavirusa nisu zaobišli brodogradilišta.

- U posljednjih nekoliko mjeseci tržište brodova, a za nas pogotovo interesantno tržište radnih brodova za ribogojilišta, osjetilo je velike udarce zbog pandemije COVID-19 te su nam neki ugovori usporeni, a jedan čak i otkazan. Također, nema novih upita te su budući poslovi 'na ledu' dok se investitori ponovo ne odluče na ulaganja u nove brodove - dodaje predsjednik Uprave Tehnomont Brodogradilišta Pula.

Pozivamo sve poduzetnike da nam jave (poruka, fotografije) svojih kamiona i šlepera koje pune za izvoz. Do sada su se brojili turisti koji ulaze u Hrvatsku (da se ne bi krivo shvatili, svaki taj turist je zlata vrijedan), a Lider počinje brojiti kamione koji odlaze van naših granica s robom za prodaju.

Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na naše društvene mreže.

18. travanj 2024 22:24