Hrvatska
StoryEditor

Brzim internetom i digitalizacijom stvaraju se novi poslovi i potiče poduzetništvo

01. Prosinac 2020.
Digitalne usluge i kvalitetna telekomunikacijska mreža neizostavni su dio svakodnevnog poslovanja i života.

Razdoblje u kojem se nalazimo samo je dodatno potvrdilo koliko su ICT industrija i digitalizacija važne za pojedince, gospodarstvo i društvo. Svjedoci smo sve veće potrebe za digitalizacijom, a sve ukazuje da će se taj trend i nastaviti. Primjerice radi, mreža našeg najvećeg telekomunikacijskog operatora, Hrvatskog Telekoma, tijekom razdoblja restriktivnih mjera u proljeće ove godine zabilježila je rast prometa  u mobilnoj mreži od 48 posto, a u fiksnoj od čak 89 posto.

Za očekivati je tada bilo da će opterećenje utjecati na kvalitetu mrežu, no ona je ostala stabilna. Dapače, dok se s jedne strane održavala stabilnost postojeće mreže, Hrvatski Telekom je istodobno radio na povećanju brzina interneta za osam bolnica i 28 gradova, županija te tvrtki koje pružaju javne usluge. A sve to naravno ne bi bilo moguće bez značajnih investicija. Kao najveći privatni investitor u digitalizaciju, Hrvatski Telekom je samo u posljednjih pet godina uložio 8,5 milijardi kuna u infrastrukturu, modernizaciju mreže, kvalitetu usluge i  razvoj proizvoda te je nastavio provoditi digitalizaciju kao temelj budućeg rasta, ne samo nastavljajući ulagati, već i povećavši ulaganja u prvih devet mjeseci 2020. u odnosu na prošlu godinu.

Uz to, Hrvatski Telekom je pojačao aktivnosti u izgradnji širokopojasne infrastrukture u lokalnim zajednicama diljem Hrvatske, a koje se izvode uz podršku EU fondova. Hrvatski Telekom izabran je za čak 13 područja diljem Hrvatske u kojima će se izgradnjom mreže sljedeće generacije i osiguranjem  ultrabrzog širokopojasnog pristupa mrežnoj infrastrukturi za dodatnih 149.000 privatnih, poslovnih i javnih korisnika u udaljenim, rijetko naseljenim i slabije razvijenim područjima Hrvatske omogućiti digitalizacija. I u izazovnim gospodarskim vremenima Hrvatski Telekom ostaje usredotočen na provedbu plana ulaganja u kvalitetu mreže, uvođenje optičke infrastrukture i razvoj 5G tehnologije. Tako je Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj započeo s komercijalnim radom 5G mreže koja je temelj budućeg tehnološkog razvoja gospodarstva i društva.

S 5G-om, Hrvatski Telekom gradi mrežu budućnosti koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te daljnji razvoj telemedicine, a posebice na lokalnoj razini, razvoj pametnih gradova i povećanje kvalitete života građana.

Mreža najnovije generacije omogućit će komunikaciju velikog broja umreženih uređaja i razvoj još naprednijih rješenja za pametne gradove. Kao najbolji primjer razvoja smart city koncepta u Hrvatskoj se može istaknuti Dubrovnik u kojem je implementiran projekt Dubrovnik Smart City, najveći takav projekt u Europi koji je doprinio smanjenju zagušenja u prometu i jednostavnijem pronalaženju slobodnog parkirnog mjesta za same korisnike.

Suradnja Hrvatskog Telekoma s lokalnom vlasti dobar je primjer kako privatni sektor na najbolji način može pomoći u digitalizaciji Hrvatske. Lokalna zajednica, s druge strane, suradnjom s partnerima poput HT-a dobiva poticaj u poduzetništvu i stimulaciju gospodarske djelatnosti. Dokazuje to i analiza Ekonomskog instituta Zagreb, koja kaže kako udvostručenje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj može dovesti do osnivanja prosječno 10 novih kompanija, otvaranja 811 novih poslova, povećanja produktivnosti kompanija za dodatnih 364.000 kuna po zaposlenom te generiranja 420 milijuna novih izvoznih prihoda.

19. travanj 2024 23:47