01. prosinac 2020.

Brzim internetom i digitalizacijom stvaraju se novi poslovi i potiče poduzetništvo

Digitalne usluge i kvalitetna telekomunikacijska mreža neizostavni su dio svakodnevnog poslovanja i života.

Razdoblje u kojem se nalazimo samo je dodatno potvrdilo koliko su ICT industrija i digitalizacija važne za pojedince, gospodarstvo i društvo. Svjedoci smo sve veće potrebe za digitalizacijom, a sve ukazuje da će se taj trend i nastaviti. Primjerice radi, mreža našeg najvećeg telekomunikacijskog operatora, Hrvatskog Telekoma, tijekom razdoblja restriktivnih mjera u proljeće ove godine zabilježila je rast prometa  u mobilnoj mreži od 48 posto, a u fiksnoj od čak 89 posto.

Za očekivati je tada bilo da će opterećenje utjecati na kvalitetu mrežu, no ona je ostala stabilna. Dapače, dok se s jedne strane održavala stabilnost postojeće mreže, Hrvatski Telekom je istodobno radio na povećanju brzina interneta za osam bolnica i 28 gradova, županija te tvrtki koje pružaju javne usluge. A sve to naravno ne bi bilo moguće bez značajnih investicija. Kao najveći privatni investitor u digitalizaciju, Hrvatski Telekom je samo u posljednjih pet godina uložio 8,5 milijardi kuna u infrastrukturu, modernizaciju mreže, kvalitetu usluge i  razvoj proizvoda te je nastavio provoditi digitalizaciju kao temelj budućeg rasta, ne samo nastavljajući ulagati, već i povećavši ulaganja u prvih devet mjeseci 2020. u odnosu na prošlu godinu.

Uz to, Hrvatski Telekom je pojačao aktivnosti u izgradnji širokopojasne infrastrukture u lokalnim zajednicama diljem Hrvatske, a koje se izvode uz podršku EU fondova. Hrvatski Telekom izabran je za čak 13 područja diljem Hrvatske u kojima će se izgradnjom mreže sljedeće generacije i osiguranjem  ultrabrzog širokopojasnog pristupa mrežnoj infrastrukturi za dodatnih 149.000 privatnih, poslovnih i javnih korisnika u udaljenim, rijetko naseljenim i slabije razvijenim područjima Hrvatske omogućiti digitalizacija. I u izazovnim gospodarskim vremenima Hrvatski Telekom ostaje usredotočen na provedbu plana ulaganja u kvalitetu mreže, uvođenje optičke infrastrukture i razvoj 5G tehnologije. Tako je Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj započeo s komercijalnim radom 5G mreže koja je temelj budućeg tehnološkog razvoja gospodarstva i društva.

S 5G-om, Hrvatski Telekom gradi mrežu budućnosti koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te daljnji razvoj telemedicine, a posebice na lokalnoj razini, razvoj pametnih gradova i povećanje kvalitete života građana.

Mreža najnovije generacije omogućit će komunikaciju velikog broja umreženih uređaja i razvoj još naprednijih rješenja za pametne gradove. Kao najbolji primjer razvoja smart city koncepta u Hrvatskoj se može istaknuti Dubrovnik u kojem je implementiran projekt Dubrovnik Smart City, najveći takav projekt u Europi koji je doprinio smanjenju zagušenja u prometu i jednostavnijem pronalaženju slobodnog parkirnog mjesta za same korisnike.

Suradnja Hrvatskog Telekoma s lokalnom vlasti dobar je primjer kako privatni sektor na najbolji način može pomoći u digitalizaciji Hrvatske. Lokalna zajednica, s druge strane, suradnjom s partnerima poput HT-a dobiva poticaj u poduzetništvu i stimulaciju gospodarske djelatnosti. Dokazuje to i analiza Ekonomskog instituta Zagreb, koja kaže kako udvostručenje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj može dovesti do osnivanja prosječno 10 novih kompanija, otvaranja 811 novih poslova, povećanja produktivnosti kompanija za dodatnih 364.000 kuna po zaposlenom te generiranja 420 milijuna novih izvoznih prihoda.