Hrvatska
StoryEditor

Covid-19 zajmovi šire se na poduzeća s potpomognutih područja

19. Siječanj 2021.
Covid 19 zajam

Vlada je na sjednici u ponedjeljak proširila program "Covid-19" zajmova na mikro, mala i srednja poduzeća koja su u 2020. godini imala pad prihoda od 20 posto, a posluju na potpomognutim područjima, odnosno jedinicama regionalne samouprave svrstanima u prvu skupinu pa tako i u Sisačko-molavačkoj županiji.

- Zaključkom o dopuni programa "Covid-19 zajam za obrtna sredstva", mikro, malim i srednjim poduzećima, prije svega na potpomognutim područjima Sisačko-moslavačke županije pogođenima potresom, omogućava se da dođu do likvidnosti - rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Kako je naveo Ćorić, zaključkom se Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) zadužuje da dopuni navedeni program na način da se program usmjeri i na mikro, mala i srednja poduzeća koja u 2020. godini ostvaruju pad prihoda od 20 posto i više u odnosu na 2019. godinu, a posluju na potpomognutim područjima prema indeksu razvijenosti, što se odnosi na jedinice područne (regionalne) samouprave razvrstane u prvu skupinu.

- Držimo da će širenje ovog programa na ove pravne osobe omogućiti mikro, malim i srednjim poduzetnicima, prije svega na području Sisačko-moslavačke županije, ali i drugih županija koje spadaju u prvu skupinu, da dođu do likvidnosti i ostvare pretpostavke za ekonomski rast u 2021. godini i daju svoj doprinos rastu gospodarske aktivnost - rekao je Ćorić.

Inače, sukladno odluci Vlade o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti, uz Sisačko-moslavačku županiju, u prvu skupinu spadaju i Brodsko-posavska, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska, Vukovarsko-srijemska i Virovitičko-podravska županija.

Produljuje se i proširuje program državnih potpora sektoru prometa

Vlada je izmijenila i dopunila i program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji koronavirusa. 

Kako je izvijestio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, izmjene i dopune se odnose na mogućnost produljenja roka trajanja programa do 30. lipnja ove godine, povećanje proračuna programa s prvotnih 600 milijuna kuna na milijardu kuna, kao i ukjučivanje dvije dodatne djelatnosti na popis prihvatljivih korisnika - taksi službe i iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing) motornih vozila.

- Potpore po ovom programu, namijenjenom poduzetnicima iz sektora prometa koji su se tijekom pandemije suočili s manjkom likvidnosti, dodjeljuju se kao državna jamstva za nove kredite za likvidnost, naveo je ministar.

Butković je i podsjetio da je Europska komisija 18. prosinca prošle godine odobrila izmjene i dopune programa.

Podsjetio je i da je Komisija 13. listopada prošle godine usvojila četvrte izmjene privremenog okvira kojima je državama članicama omogućila produljenje roka trajanja već usvojenih programa državnih potpora do 30. lipnja 2021. godine.

19. travanj 2024 11:54