Hrvatska
StoryEditor

Craft pivovara i hvarski hotel listaju dionice na Zagrebačku burzu 

29. Travanj 2020.

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na današnjoj je sjednici odobrilo dva nova prospekta za uvrštenje dionica na uređeno tržište kapitala. Riječ je o društvu THE GARDEN BREWERY d.d. iz Zagreba i društvu HELIOS FAROS, dioničko društvo za ugostiteljstvo, iz Starog Grada na Hvaru. 

- Prospekt društva THE GARDEN BREWERY odnosi na uvrštenje 80.807 redovnih dionica, izdanih na ime, nominalne vrijednosti 500 kuna po dionici i ukupne nominalne vrijednosti 40.403.500 kuna. Riječ je o holding društvu koje u svom sastavu ima društva: The Bird d.o.o., čija je djelatnost proizvodnja i veleprodaja craft piva i maloprodaju Taproom Žitnjak; društvo Lula d.o.o., čija su djelatnost maloprodaja i Barovi – Tisno Resort te društvo Yellow Submarine d.o.o. čija je djelatnost pripremanje i posluživanje hrane i pića - stoji u obavijesti Hanfe. 

Najveći dioničar holding društva je AZ obvezni mirovinski fond kategorije B s 30,82 posto udjela, a drugi po veličini je fizička osoba, Milan Badelj s 29,72 posto vlasničkog udjela. Dobrovoljni mirovinski fond AZ Profit u vlasničkoj strukturi ima udjel od 9,9 posto, dok dvije fizičke osobe, preostali dioničari, imaju po 9,39 posto udjela.

Iako je riječ djelatnosti koja je, posebno u vrijeme širenja bolesti COVID-19, izložena velikom riziku, izdavatelj dionica naglasio je svjesnost o okolnostima koje utječu na njihovo poslovanje kao i činjenicu da je od rujna 2019. godine do izdanja Prospekta smanjen plasman zanatskog piva kupcima iz segmenta hotela, restorana i kafeterija te je obustavljen rad maloprodajnih objekata koji posluju u sastavu Grupe, kao i na činjenicu da sve navedeno utječe na izvozne potencijale Grupe i potencijalnu nemogućnost održavanja ljetnog festivala „Rastovac-Tisno“. No, pritom naglašavaju da će se Grupa u narednom razdoblju više orijentirati na prodaju proizvoda putem postojeće on-line infrastrukture. Osim vlastite on-line prodaje Grupa svoje proizvode prodaje i putem aplikacija i drugih on-line servisa, a sve u cilju amortiziranja posljedica novonastalih okolnosti.

- Društvu HELIOS FAROS odobren je prospekt u vezi s uvrštenjem 23.595.766 redovnih dionica, izdanih na ime, nominalne vrijednosti 10 kuna i ukupne nominalne vrijednosti 235.957.660 kuna. Riječ je o društvu osnovanom 2005. godine, čija je najznačajnija djelatnost pružanje usluga smještaja i prehrane. U kolovozu 2019. godine društvo je sklopilo ugovor u odnosu na upravljanje hotelsko-turističkim objektima i sadržajima s društvom Valamar Riviera d.d., za što zaračunava određenu naknadu - stoji u priopćenju Hanfe. 

Izdavatelj je naglasio rizike koje pandemija COVID-19 ima za njihovo ukupno poslovanje, a što je dio ukupnih rizika turističke djelatnosti kao grane gospodarstva. Iako je riječ o društvu nad kojim je 2016. godine bio pokrenut stečaj, on je u srpnju 2019., provedbom sanacije, završen te je društvo kontinuirano poslovalo prije, tijekom i nakon stečaja. Najveći dioničar društva, s udjelom od 77,19 posto, je PBZ obvezni mirovinski fond kategorije B, dok Valamar Riviera d.d. ima 20 posto vlasničkog udjela. Ostali dioničari raspolažu s pojedinačno manje od po dva posto udjela.  

Uz navedeno, na današnjoj sjednici izdano je odobrenje OTP invest društvu s ograničenom odgovornošću za upravljanje fondovima za pripajanje društva OTP SAVJETOVANJE d.o.o. za usluge i savjetovanje, oba iz Zagreba te rješenje kojim se Marini Lesjak Boneta, osnivačici obrta za zastupanje u osiguranju LEONI, iz Matulja daje dozvola za obavljanje poslova distribucije osiguranja

Više detalja s današnje sjednice Upravnog vijeća Hanfe pročitajte ovdje.

19. travanj 2024 16:13