Hrvatska
StoryEditor

CRNA LISTA: Stari dužnici generiraju više od pola velikih poreznih dugova

07. Studeni 2020.

Na prvi je pogled paradoksalan podatak da je 'crna lista' Porezne uprave zaključena zadnjeg dana listopada 'lakša' od prošlogodišnje. Ukupan dug od 2,97 milijardi kuna gotovo je milijardu kuna manji od lanjskog. Epidemija nije donijela samo pad poslovanja, nego i porezni moratorij.

No, lista otkriva da se jedan od ključnih problema (i) u naplati poreza skriva u pravosuđu, u trgovačkom sudstvu i upravnim postupcima. Čak 612 dužnika bilo je i lani na listi. Ti 'ponavljači' generiraju čak 1,64 milijarde kuna duga, odnosno 55 posto!

Čitav je niz tvrtki koje raznoraznim pravnim potezima odgađaju naplatu. Od deset najvećih dužnika čak pet ih je na listi bilo i prošle godine. Rekorder s više od 217 milijuna kuna duga opet je Damex gradnja. Toj tvrtki je 2017. pripojena PAN – papirna industrija Marinka Mikulića, koji se godinu kasnije upisuje kao vlasnik, a u 'miraz' je donio ogroman dug. Fina je već prije toga, 2016., predložila otvaranje stečaja, ali je taj prijedlog odbačen jer je u međuvremenu pokrenut predstečajni postupak koji je obustavljen 2018., pa je ponovo aktivirano pokretanje stečaja. Damex gradnja žalila se na odluku nagodbenog vijeća i pokrenula je upravni spor, pa je do pravorijeka Upravnog suda sve zaustavljeno. Priča svakog dužnika je posebna, ali većina se vrti u tom krugu. Među deset najvećih dužnika zanimljiv je i slučaj Supernove, koja je sa svojih 12 tvrtki nabila ukupno oko 46 milijuna kuna neplaćenog PDV-a.

No, prava je 'cveba' porezni dug jednog ministarstva. Resor znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa dužan je resoru Zdravka Marića 3,64 milijuna kuna. Premda ima preplatu PDV-a te poreza i prireza na dohodak, dug doprinosa za obvezna osiguranja prešao je šest milijuna kuna.

22. travanj 2024 05:50