Hrvatska
StoryEditor

CRO kartica ili portali za grupnu kupovinu - pogledajte gdje je bolje ‘ubosti‘ veći popust za odmor

23. Ožujak 2021.
Godišnji odmor: small talk i planovi za ljeto

Velika hotelska kuća Plava laguna nedavno je najavila uključivanje u projekt Hrvatske turističke kartice (CRO card), kojeg su prošle godine lansirali Vlada i Ministarstvo turizma, kako bi se povećala domaća potrošnja u hrvatskom turizmu.

Plava laguna je time značajno podigla ponudu cijelog projekta koji nije do sada briljirao velikim interesom, kako turističkih objekata da u njemu sudjeluju, tako ni poslodavaca kojima bi to trebao biti alat za nagrađivanje zaposlenika. Naime, svaki poslodavac u Hrvatskoj može svom radniku, kao i svaki obrtnik i samozaposlena osoba samoj sebi, uplatiti neoporezivi iznos do 2.500 kuna za potrošnju u domaćem turizmu, ali samo izvan sezone, odnosno između listopada i travnja.

- Turističkom karticom možete plaćati usluge smještaja i konzumaciju hrane i pića u ugostiteljskim objektima, usluge putničkih agencija i turoperatora, paket aranžmane, boravak u objektima privatnih iznajmljivača te najam brodova – jednom riječju, na svim mjestima koja prihvaćaju plaćanje bankovnim karticama. Popisi aktualnih pogodnosti i popusta koje kao vlasnik kartice možete ostvariti kod pojedinih pružatelja turističkih usluga, stalno se nadopunjavaju i dostupne su na web stranici www.hrvatskaturistickakartica.hr - istaknuli su u Ministarstvu turizma i sporta.

Pogledom na tu stranicu vidljivo je da je trenutni popis tih popusta prilično štur, pogotovo ako se uzme u obzir da još uvijek ne možemo računati na veći priljev stranih gostiju i da bi domaćeg gosta u okolnostima pandemije danas rado vidjeli svi turistički djelatnici. Popusti se kreću od 10 do maksimalnih 15 posto, što je puno manje nego na web stranicama grupnih popusta na kojima se nudi smještaj jeftiniji za minimalno 20 pa do 50 posto.

Na popisu pogodnosti nema niti jedne turističke agencije (što je možda i razumljivo s obzirom na pandemiju) niti iznajmljivača plovila. Sve skupa je navedeno deset pružatelja smještaja koji nude popuste na smještaj, od kojih je sada najveća Plava laguna koja nositeljima kartice nudi u čvrstim objektima, mobilnim kućicama i kampovima popust od 10 posto za rezervacije te pet restorana, od kojih tri posluju u sklopu hotela.

U provođenju ove mjere trebale bi sudjelovati i poslovne banke kao izdavatelji kartica no trenutno ih samo jedna banka izdaje, a to je HPB koja je od srpnja do veljače izdala 2.728 turističkih kartica. Prema podacima Ministarstva, u razdoblju od 1. srpnja 2020. do 28. veljače 2021. ukupno je ostvareno 15.507 transakcija.

- Hrvatska turistička kartica zamišljena je kao dugoročni projekt kojem je cilj razvijanje kulture putovanja domaćih gostiju, poticanje na istraživanje Lijepe Naše, predstavljanje svega što Hrvatska ima i nudi, a često je nedovoljno poznato i nama samima – ističu u Ministarstvu.

23. travanj 2024 20:14