Hrvatska
StoryEditor

CUSTODIA INTENTA: U predstečaju ‘ušteđeno‘ 5,8 milijuna kuna poreza

04. Srpanj 2020.
Martina Wallnerfoto Liderova Fotoarhiva

Kontroverzna splitska građevinska poduzetnica Marina Wallner nova je direktorica građevinske tvrtke CUSTODIA INTENTA umjesto članica Uprave Asije Govorko i Sandre Mamić, koja je zapravo vlasnica preko svojih tvrtki ELANIJA, odnosno FIGULINA. Tvrtka je početkom 2017. uspjela ishoditi predstečajnu nagodbu, kojom su se vjerovnici odrekli 70 posto od 14,5 milijuna kuna potraživanja, a preostalih 4,3 milijuna kuna otplaćuje se nakon dvogodišnjeg počeka u 24 mjesečne rate.

Međutim, dug registriran u predstečajnoj nagodbi bio je čak 63,4 milijuna kuna, od čega je gotovo 49 milijuna bila uvjetna tražbina Marine Wallner, kao jamca za bankovni kredit, a banka se ni ne spominje u nagodbi. Tako su najveći 'aktivni' vjerovnici ostali u manjini i morali otpisati 70 posto svojih potraživanja: Ministarstvo financija (8,3 milijuna kuna), INMONT VLAIĆ (1,2 MILIJUNA), arhitekt Lovre Petrović (1,1 milijun kuna), Tomislav Bulić (863 tisuće kuna). Od njih se na ročištu pojavio samo Bulić, i jedini glasao protiv nagodbe. Uzalud.

- Riječ je o školskom primjeru zloporabe instituta predstečajnog postupka. Radi se o osobi koja to nije učinila prvi put, a zasigurno ni zadnji. Deal sa bankom je uvijek drukčiji od ostalih, banka se u pravilu naplati i zato služi kao potpora svojem "stalnom" partneru ili (kao u ovom slučaju)  partnerici, komentira pravni stručnjak Hrvoje Kačer.

18. travanj 2024 20:06