Hrvatska
StoryEditor

Daljinsko (m)učenje: Virtualne učionice predavače lišile spontanosti

09. Svibanj 2020.
Zbog izvođenja online nastave profesori su postali scenaristi, glumci, montažeri i redatelji
Zbog izvođenja online nastave profesori su postali scenaristi, glumaci, montažeri i redatelji… Nove uloge uzimaju im podosta vremena, ali studentima se sviđa što mogu pregledavati snimke i nakon predavanja

Vrlo malo vremena imali su fakulteti, veleučilišta, učilišta i poslovne škole kako bi s klasičnog oblika izvođenja nastave prešli na daljinsko jer osim tehničkih uvjeta, za izvođenje online nastave trebalo je educirati i profesore i studente. Preseliti u virtualne učionice nije bilo jednostavno, no sudionici online nastave dobro su se snašli i zbog toga što su neke obrazovne institucije već imale iskustva u tome.

Presudna prilagodljivost

Fakultet organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu, za potrebe online nastave pripremio je vlastitu informatičku infrastrukturu – poslužitelje, sustave za e-učenje, sustav za autentifikaciju i autorizaciju te sustav za webinare, a Zagrebačka škola ekonomije i managamenta (ZŠEM) prva je u Hrvatskoj još 2002. prakticirala online nastavu te je zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u travnju održala i primjeni ispit na daljinu, kao i obranu diplomskog rada.

- U korak s tehnologijama, apsolutno smo se prilagodili današnjoj situaciji te omogućili maturantima pisanje prijamnog ispita prema planu. Svjesni smo da je prilagodljivost fakulteta sada presudna, stoga je i trideset profesora ZŠEM-a bilo na raspolaganju kandidatima kako bi sve prošlo besprijekorno – kaže dr. sc. Goran Oblaković, prodekan preddiplomskih studija.

Prema riječima dr. sc. Mate Njavre, prodekana ZŠEM-a, kompletan e-learning sustav gradili su godinama i sad im omogućava nesmetano održavanje predavanja, seminara, ali i svih drugih nastavnih aktivnosti poput kolokvija, ispita, timskih projekata, prezentacija, obrana završnih i diplomskih radova. Otprilike polovicu predavanja studenti dobivaju u već snimljenom formatu i mogu mu pristupiti preko platforme Loom bilo kada, a drugu polovicu odrađuju u realnom vremenu preko platforme Zoom. Prema anketi provedenoj na ZŠEM, studenti su zadovoljni brzinom organizacije online nastave.

 

Triput više nastavnika

Stručni timovi Visokog učilišta Algebra za održavanje online nastave su u samo tjedan dana povećali virtualne kapacitete za izvođenje nastava na 160 učionica i 400 nastavnika. Studentima se prenose sadržaj prezentacije i digitalizirani zapis ploče, ali i video s predavačem. Osim zahtjevnih tehnoloških promjena, najveći dio posla obavljen je u dodatnom osposobljavanju nastavnika za ovakvu vrstu nastave i pripremi dodatnih materijala za učenje. Uz postojećih 100 nastavnika, asistenata i predavača ubrzo se došlo do 300 nastavnika dodatno treniranih za odgovarajuće online alate i metodologije izlaganja.
Predrag Šuka, voditelj preddiplomskog studija multimedijskog računarstva Algebre, ističe kako je dosadašnje iskustvo izvođenja online nastave i njemu i studentima pomoglo u brzom prelasku na ovakav način obavljanja nastave na daljinu.

- Osjetili smo i neke nove razine kompetitivnosti jer je sad očitije kako grupe čine motivirani i cilju posvećeni pojedinci. Dobro je što su naši studenti tehnološki vrlo pismeni i žele čim brže savladati nova znanja, što stvara pozitivnu atmosferu učenja. Radimo više na istraživanju i na mjerenju vlastitih rezultata. Sad moramo biti spremni učiti i nadograđivati dosadašnja znanja, razmišljati o mikroučenju i savladavanju novih cjelina – kaže Šuka.

Licencije za sobe

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu već desetak godina izvodi nastavu online u domaćem i međunarodnom okruženju. Zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti održavanja nastave na fakultetu organizirana je i dodatna obuka profesora vezano za izvođenje nastave online, te izrada niza dodatnih materijala kako bi se i studentima i predavačima olakšalo korištenje e-learning platformi.

Fakultet je napravio dva istraživanja u periodu od 20. do 24. travnja 2020. o online nastavi. Prema rezultatima istraživanja čak je 82 posto ispitanika profesora izjavilo kako prelazak na online nastavu zahtijeva značajno više napora. Istraživanje iskustava studenata s online nastavom, usmjereno na najbrojniji program integriranog sveučilišnog studija i studente koji redovito imaju mogućnost sudjelovanja na nastavi, pokazalo je kako misle da je fakultet dobro odradio postavljanje online nastave i prilagodio sve potrebne administrativne procese. Ekonomski fakultet u ovoj akademskoj godini upotrebljava deset licenci za virtualne sobe, dok cijeli hrvatskih obrazovni sustav ima na raspolaganju svega 52 licence za Adobe Connect.

Prirodan korak

Fakultet organizacije i informatike pripremio je jedinstven portal za online učenje - FOI Online koji integrira sve sažete, a bitne informacije za nastavnike i studente, a dostupan je svima u Hrvatskoj. Studentima su na raspolaganju svi online resursi za učenje: digitalni materijali, video prezentacije, online testovi, webinari i online konzultacije. Cjelokupna praktična nastava koja se na FOI-ju provodi kroz laboratorijske vježbe i istraživanja izvodi se online korištenjem različitih alata za izvođenje online nastave u realnom vremenu poput Zooma, BigBlueButtona, Adobe Connecta i slično. I profesori FOI-a ističu kako trebaju više vremena i energije za pripremu sadržaja za izvođenje online nastave, no mišljenja su kako je ovo iskustvo odlična priprema za online izvođenje dijela nastave i nakon izvanredne situacije, kao i za budući znanstveno-istraživački rad na FOI-ju. S druge strane, studenti tvrde da se vidi sav trud nastavnika uložen u pripremu materijala, a dobro je i to što imaju dovoljno vremena proučiti digitalni sadržaj koji im je na raspolaganju i offline.

Doc. dr. sc. Boris Tomaš, s Katedre za razvoj informacijskih sustava, ističe da su na tomu kolegiju oduvijek imali visoku razinu online nastave te je ovo bio samo jedan prirodan korak naprijed.

- Odjednom sam postao scenarist, glumac, montažer i redatelj pa to uzima podosta vremena. U kontakt nastavi mogu biti puno spontaniji, a u video materijalima moram više nego inače paziti na poštapalice – kaže Tomaš.

Prof. dr. sc. Katarina Tomičić-Pupek, s Katedre za razvoj informacijskih sustava na FOI-ju, ističe da svaki tjedan unaprijed pripremaju digitalne sadržaje kako bi omogućili studentima obraditi odabrane teme u skladu s vlastitim ritmom učenja.

- Radi raspršenja opterećenja računalnih resursa tijekom dana, studentima su na raspolaganju i klasični digitalni sadržaji koje mogu koristiti offline – kaže Tomičić-Pupek.

Prema anketi studeniti FOI-a zadovoljni su kvalitetom online nastave, te posebno mogućnošću pregledavanja snimki nakon predavanja.

Više od 300 predmeta hibridno (kombinirana kontakt nastava i online) FOI izvodi od 2008. te je sad prijavio i znanstveni projekt vezan uz mogućnost uvođenja online nastave tako od sljedeće akademske godine očekuje pilot-izvođenje većeg broja predmeta online i u redovnim uvjetima.

Prednosti daljine

Izvođenju nastave na daljinu vrlo brzo prilagodio se RIT Croatia. Dr. sc. Milivoj Marković, voditelj studijskih programa RIT Croatia, smatra da je posebno veliki izazov za studente bila promjena društvenog okruženja koje je postojalo kod izvođenja nastave na kampusu.

- Ne gledamo na proces edukacije u uskom smislu kao proces prenošenja znanja, već u cjelovitom smislu kao na razvoj osobe koja je spremna preuzeti odgovornost i uspješno se nositi s izazovima sutrašnjice. Iako ništa ne može zamijeniti interakciju profesora i studenata u klasičnoj učionici, prelazak u online okruženje bio je neminovna prilagodba situaciji u kojoj se nalazi cijeli svijet. Ipak, unatoč radu u novim uvjetima, i profesori i studenti uviđaju i prednosti koje nastava na daljinu nudi u odnosu na ostale oblike izvođenja nastave – kaže Marković.

RIT Croatia, jednako kao i ostali globalni kampusi RIT-a, dugi niz godina koristi tzv. learning management system, odnosno platformu i sustav za učenje myCourses, čija funkcionalnost u okolnostima nastave na daljinu dolazi do potpunog izražaja od dijeljenja materijala i prostora za rasprave do provođenja ispita. Marković smatra da povratka u prošlost neće biti te da je postojeći eksterni šok samo ubrzao procese transformacije procesa edukacije u online okruženje koji će se sad nastaviti razvijati s posebnim naglaskom na podizanje kvalitete procesa nastave i posljedično ishoda učenja.

18. travanj 2024 22:47