Hrvatska
StoryEditor

Damir Sabol: Dobra odluka bila je dati aplikaciju besplatno, to je bio ključ našeg rasta

25. Ožujak 2021.
Damir Sabol

Damir Sabol, izvršni direktor i osnivač Photomatha, najpopularnije svjetske aplikacije za učenje matematike koja je dosad preuzeta više od 220 milijuna puta, večeras je održao online predavanje Photomath talks ‘Behind the Screen’ o tome kako je ta aplikacija nastala, kako se razvija i koji su ciljevi istoimene tvrtke u koju su VC fondovi u posljednjih nekoliko godina uložili ukupno 40 milijuna dolara. Serijski poduzetnik Sabol prisjetio se kako je otvarao tvrtke najprije Iskon, pa Računi.hr, potom Microbilnk iz kojeg se na kraju izdvojio Photomath.

Danas Photomath u uredima u Zagrebu i San Mateu u Kaliforniji, zapošljava više od stotinu djelatnika, od kojih je devedeset u Zagrebu, a ostali su u SAD-u, a ima i još toliko studenata koji rade na proizvodnji matematičkih sadržaja. U Zagrebu je razvojni dio, a u Americi je product menadžment, marketing i analitika. Posljednje ulaganje od 23 milijuna dolara omogućit će zapošljavanje još stotinu inženjera koji će unaprijediti aplikaciju koja ima vrlo veliki potencijal na tržištu na kojem je više od milijardu učenika. Osim već spomenutih zaposlenika i onih koji će to tek postati, prema Sabolovim riječima Photomath u svijetu ima i tri tisuće suradnika koji kreiraju sadržaj.

Ideja za aplikaciju Photomath nastala je kad je Sabol objašnjavao sinu matematičke zadatke, a prijelomi trenutak u njenu razvoju bio je 2014. godine. Tada je Photomath sudjelovao na TechCrunch Disrupt Europe u Londonu gdje se okupilo 500 startupova i ušao je među četrnaest finalista. Ljudi su shvatili o čemu se radi i za samo tri dana Photomath je preuzelo više od 1,6 milijuna korisnika, a tijekom prvoga mjeseca bilo je oko pet milijuna.

- Dobra odluka bila je dati aplikaciju besplatno – to je bio ključ našeg rasta. Danas imamo više od 220 milijuna preuzimanja, a organski smo rasli, bez marketinga, na temelju najboljeg proizvoda na svijetu – kaže Sabol. Pojasnio je kako aplikacija funkcionira i prepoznaje sadržaj; mobitel se stavi iznad zadatka, a softver pomoću umjetne inteligencije (AI) prepoznaje knjigu, stranicu i zadatak te daje rješenje korak po korak.

- Photomath se sastoji od niza proizvoda, iza je cijela platforma, a cilj nam je dati što više sadržaja zbog čega imamo toliko suradnika koji ga pripremaju. Uveli smo i novu tehnologiju Animated Tutorial, to je tehnologija budućnosti koja pokazuje kako doći do rješenja. Radi se o vrhunskoj formuli koja će demokratizirati učenje matematike u svijetu – istaknuo je Sabol. Aplikacija je besplatna, no njen premium sadržaj dostupan je samo u okviru pretplate.

- Vrlo smo zadovoljni rezultatima, ali ne mogu reći točne brojke. Razvijamo digitalnog nastavnika, digitalnog instruktora i želimo da naša aplikacija putem mobitela bude dostupna gotovo svakom učeniku na svijetu – naglasio je Sabol te dodao da mogu ostvariti taj cilj jer imaju resurse. Ovo je bio prvi od niza planiranih online razgovora o Photomathu u kojem će sudjelovati inženjeri i dizajneri koji unaprjeđuju aplikaciju.

13. travanj 2024 21:24